Doğuda solun halleri

FİLİSTİN
FKÖ terör listesinden çıkarılsın

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD’den Filistin Kurtuluş Örgütü’nü (FKÖ) terör örgütleri listesinden çıkarılmasını istedi. Kendisi de FKÖ üyesi olan Ebu Mazen, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde bu talebi resmen dile getirdi. Wafa Ajansı’na göre Abbas, Filistinlilerin Kudüs’teki mahallelerden zorla çıkarılmasının önlenmesini talep etti. Filistinli lider Filistin halkına, topraklarına ve kutsal mekanlarına yönelik tüm saldırgan İsrail uygulamalarının da son bulması gerektiğini kaydetti. Washington’dan Tel Aviv’e destek vermemesini istedi.

SWAZILAND
‘Günbatımı Protestoları’na saldırı

Afrika’nın güneyinde bulunan Eswatini’de (eski adıyla Swaziland) Swaziland Komünist Partisi (CPS), ülkenin bölgelere ayrıldığı ‘tinkhundla’ sisteminin yürürlükten kaldırılması için protestolar düzenledi. Başkent Mbabane yakınlarında halkın katılımıyla düzenlenen ‘Günbatımı Protestoları’nda polis halkın üzerine ateş açtı. Bölgeler arasında eşitsizliğe sebep olduğu için yürürlükten kaldırılması istenen ‘tinkhundla’ sistemine karşı ‘Günbatımı Protestoları’na ülke çapında devam edileceği belirtildi.

PAKİSTAN
Krize karşı kitleler meydanlarda

Ekonomik kriz Pakistan’da yaşanan elektrik kesintileri protesto edildi. Karaçi’de 16 saati bulan elektrik kesintileri halkı sokağa döktü. Göstericiler yollarda lastik yakarak trafiği kesti. Protestolarda polis protestoculara sert şekilde saldırdı, birçok kişi gözaltına alındı. Polisin biber gazı ve copla müdahale ettiği protesto gösterilerinde 60 yaşındaki Mira Bibi Karim isimli bir kadın cop darbeleriyle hayatını kaybettiği ileri sürüldü. Polis açıklamasında ise Karim’in 70 yaşında olduğu ve doğal sebeplerle öldüğü ileri sürüldü.

TUNUS
650 bin işçi greve hazırlanıyor

Tunus İşçi Sendikası, ücret artışına ilişkin müzakerelerin durması üzerine hükümetle yaşanan anlaşmazlığın ardından kamu sektöründe yeni bir genel grev ilan etti. Grevin tarihi daha sonra belirlenecek. Bu grev 16 Haziran’daki grevden sonraki en büyük ikinci grev olacak. 650 binden fazla çalışanı kapsayan grev muhafazakar Cumhurbaşkanı Kays Said üzerinde de baskı oluşturacak. Tunus İşçi Sendikası Genel Sekreteri Nureddin Tabubi, “Yeniden genel grev kararı aldık. Biz diyalog taraftarıyız fakat hükümet bizimle bir diyalog kurmadı” dedi. İki hafta önceki grevde ülke genelinde yüz binlerce kişi iş bırakmıştı.

NEPAL
Katmandu sığınmacı eylemi

Güney Asya ülkelerinden Myanmar’da 2017 yılında yaşanan saldırılardan kaçan ve o tarihten bu yana Nepal’de yaşayan Rohingya’lar, başkent Kathmandu’daki Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) ofisi önünde protesto gösterisi düzenledi. Diğer ülkelerden gelen sığınmacılaırn da destek verdiği eylemde Rohingyalar yaşadıkları sıkıntılarıa çözüm bulunmasını istedi. Çalışmak ve ailelerini geçindirmekte zorluk çektiklerini belirten sığınmacılar BM’den ve uluslararası toplumdan destek istedi. UNHCR sığınmacı Rohingyalarılara cüzi miktarda aylık maddi yardımda bulunuyor.