Doğuda solun halleri

Dış Haberler Servisi

GÜNEY AFRİKA
Komünist Parti 101 yaşında

Güney Afrika Komünist Partisi (SACP) ikinci yüzyılına girdi. 101’inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla yapılan açıklamada “Birlikte, işçilerin ve yoksulların güçlü sosyalist hareketini inşa edelim”, “Sosyalizm Gelecektir, Şimdi İnşa Edin” denildi. Genel Sekreter Solly Mapaila tarafından yapılan açıklamada apartheit rejimine, ataerkilliği, sınıf sömürüsüne, sömürgeciliğe ve emperyalist boyunduruğa karşı verilen mücadele içinde pişen partinin yüz yıldır eşitlik, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinden vazgeçmediği belirtildi. Partinin ilanı, 30 Temmuz-1 Ağustos 1921 tarihleri arasında Cape Town’da düzenlenen konferansta yapılmıştı.

PARAGUAY
Siyasi rehine Villalba’ya özgürlük

Paraguay Devleti tarafından 18 yıldır cezaevinde tutulan siyasi tutuklu Carmen Villalba’nın bırakılması için çağrılar sürüyor. Tutukluluk süresinin dolmasına rağmen çeşitli hilelerle içeride tutulmaya devam edilen Villalba’nın bırakılması için kampanyalar yapılıyor. Paraguay Komünist Partisi (PCP) dayanışma eylemlerinin yükseltilmesi çağrısı yaparken Carmen Villalba’ya Özgürlüğü Komitesi, Paraguay’ın dünya genelindeki diplomatik ofisleri önünde küresel bir eylem gerçekleştirme kararı aldı. Carmen Villalba 2002’de Paraguay Halkın Ordusu’nun (EPP) rehin alma eylemine katıldığı gerekçesiyle 2003’te tutuklandı, 18 yıl hapse mahkum edildi. 9 ay sonra kaçmayı başaran Carmen 2004’te tekrar yakalandı. Siyasi rehine olarak tutulan Carmen 18 yıl 8 aydır tutuklu. Başkent Asunción’daki "Buen Pastor" kadın hapishanesinde 18 yılını doldurmasına rağmen 8 aydır yasadışı şekilde tutuluyor.

SWAZİLAND
Monarşiye karşı ayaklandılar

Swaziland’da (Esvatini) mutlak monarşinin devrilmesi için mücadele veren komünistler büyük baskıyla karşı karşıya. Kral III. Msawati’nin timleri solculara, ilericilere, komünistlere ve demokrasi savunucularına "Göze Göz" stratejisiyle büyük baskı uyguluyor. Swaziland Komünist Partisi (CPS) tüm baskılara rağmen mücadelenin yükseltileceğini açıkladı. Mswati’nin timleri geçtiğimiz günlerde başkent Mbabane’de komünistlere saldırmış, partinin Merkez Komite Üyesi Vuyiswa Maseko ile CPS üyeleri Gcinizwi Lukhele ve Kwazi Dube gözaltına alınmıştı. Komünist Parti, Afrika’nın son mutlak monarşisinin yıkılması için “Şimdi Demokrasi” kampanyası yapıyor.

HİNDİSTAN
Marksistler seçime hazırlanıyor

Monarşiye karşı ayaklandılar Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan seçime doğru yol alırken Marksist partiler seçim güvenliğinden endişeli. Hindistan Komünist Partisi (Marksist)- CPI(M)- Genel Sekreteri Sitaram Yechury, Seçim Komisyonu Baş Seçim Komiseri’ne güvenlik, sandık hilelerine karşı endişeleri hakkında bir mektup yolladı. Mektupta, mevcut seçim sisteminin hilelere açık olduğu, bir önceki seçimlerde özellikle Andhra Pradesh ve Telangana eyaletlerinde seçmenlerin silindiğine işaret edildi. Ülkede şu anda güvenilir bir veri koruma veya gizlilik yasası olmadığının belirtildiği mektupta, Seçim Komisyonu’ndan tüm endişelerin giderilmesi talep edildi.