Doğuda solun halleri
Fotoğraf: AA

BirGün Dış Haberler

SUDAN: Darbecilerle uzlaşmaya hayır​

Sudan’da binlerce kişi, geçen yıl ekim ayında yapılan askeri darbenin ardından yaşanan siyasi krize son vermek amacıyla askeri yönetimle imzalanan anlaşmaya karşı sokaklara çıktı. Başkent Khartoum’da toplanan kalabalık, “Uzlaşmaya hayır” sloganları atarak başkanlık sarayına yürüdü. 5 Aralık’ta ülkeyi yöneten askeri liderler ve bazı sivil gruplar arasında sivil yönetime geçiş sürecinin ilk kısmı olarak anlaşma imzalanmıştı. Ancak anlaşma geçiş sürecine dair detaylar ve zaman çizelgesi konusunda açık olmadığı yönünde eleştiriliyor. Protestoculara göre anlaşma, adalet ve hesap verebilirlik konusundaki taleplerine dair herhangi bir karşılık sunmuyor.

HİNDİSTAN: Liman protestosunda 80 yaralı

Hindistan’ın güneybatısındaki Kerela eyaletine bağlı liman kenti Kochi’de 900 milyon dolara yapılmak istenen liman projesine karşı direnen halkla polis arasında yaşanan çatışmada en az 80 kişi yaralandı. Bölgede balıkçılıkla geçimini sağlayan halk, projenin sahili erozyona uğratacağı ve geçim kaynaklarına zarar vereceğini ileri sürerek projenin inşasına barikatlar kurarak 3 aydır engel oluyordu. Hafta içinde bazı protestocuların tutuklanması bölgedeki gerilimi artırarak çatışmalara sebep oldu.

İRAN: TUDEH’ten idamlara kınama

İran Halk Partisi (TUDEH), 8 Aralık’ta molla rejimi tarafından Mahsa Amini eylemlerine katıldığı için Muhsin Şikari’nin idam edilmesine dair kınama mesajı yayımladı. Açıklamada idamın 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü’nden hemen önce gerçekleştiğine dikkat çekilerek, İslam Devrimi’nden bu yana on binlerce insanın öldürülmesinin İslam Cumhuriyeti’nin insanlık dışı doğasını ve kurumsallaşan baskıyı yansıttığı belirtildi. Açıklamada tüm ilerici güçler, insan hakları örgütleri ve uluslararası kuruluşlara İran’daki keyfi ve insanlık dışı yargılamaları protesto etme ve İran hükümetine bu konuda baskı yapma çağrısında bulunuldu.