Eşim 24.09.1999 yılı staj başlangıcı, kendi sigorta başlangıcı 21.11.2000. 2 kız çocuğumuz var. 2009 ve 2020 tarihleri doğumlu. Doğum borçlanması yapsak EYT’den faydalanabilir mi? 7400 gün primi ve 21 yıl çalışmışlığı mevcut.

Öncelikle belirtmeliyiz ki gerek EYT, gerekse stajyerlerin sigorta başlangıcı konusunda henüz bir düzenleme yapılmadı. Ortada sadece spekülatif çeşitli söylentiler var. Mevcut durumda doğum borçlanması kadın çalışanların sadece prim günü kazanmalarını sağlıyor. Yani sigortalılık başlangıcını geri götürmüyor. Üzerinde çalışıldığı belirtilen yeni düzenleme ile bu konuya bir değişiklik gelecek mi? Henüz bunu bilmiyoruz.

Diğer taraftan stajyerlerin sigorta başlangıçları konusunda sorulan bir soruya Bakan Bilgin en son şu açıklamayı yaptı:

“Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem."

Bu sözlerden anlaşılan stajyerlerin sigorta başlangıcı konusunda bir çalışma olmadığı şeklinde ancak yine de bu konularda henüz kesin bir şey söylemek mümkün değil ortaya çıkacak yasal düzenlemeyi beklemek gerekiyor.

Annem malulen emekli olabilir mi?

Annemle ilgili bir şey sormak istiyorum. Annem 65 yaşında şu an hastanede yoğun bakımda yatıyor ve halen çalışıyor. Şeker, tansiyon var gözlerinden ameliyat oldu bir gözü de yüzde 10 görüyor. Heyet raporu alabilirsek malulen emekli olabilir mi hocam ?

Öncelikle geçmiş olsun. Acil şifalar dilerim. Bir kişinin malulen emekli olup olamayacağına SGK sağlık kurulu karar veriyor. Sağlık kuruluna başvurup hastaneye Kurul raporu için sevk alınıyor. Ardından bu rapora göre sağlık kurulu Malulen Emeklilik için karar veriyor. Çalışma gücünün en az 2/3 ünü kaybetmiş olmak gerekiyor ki bu da yüzde 60 rapora tekabül ediyor. Bu arada en az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş olması gerekir.

Bu arada annenizin malulen emeklilik hakkı elde edememesi durumunda yaş haddinden emekli olabilmesi de mümkündür. Bunun için sigorta başlangıç tarihine göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk sigorta girişleri yapılan SGK’lı kadınlar 3600 iş gününü tamamlamaları halinde 58 yaşında, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra ve 30 Nisan tarihi öncesinde ilk işe girişleri bulunan SGK’lı kadınlar emeklilik için 25 yıl sigorta süresi 4500 iş gününü doldurarak 58 yaşında emekli olabilmektedir.