ATO Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu üyesi Dr. Ayşe Uğurlu, “Doğum koçları tıbbi müdahale yapamaz, doğum koçları ne hekimdir ne ebedir ne de başka sağlık personeli…” dedi.

Doğum koçları tıbbi müdahale yapamaz

DİLARA ŞİMŞEK

Ankara'da 41 yaşındaki kadının evde doğum koçu eşliğinde dünyaya getirdiği bebeğin hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor. Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu üyesi, Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu, “Doğum koçları tıbbi müdahale yapamaz, doğum koçları ne hekimdir ne ebedir ne de başka sağlık personeli…” dedi ve şöyle konuştu:

“Biz Ankara Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu olarak bu yaşanan elim olayın tıbbi boyutundan ziyade doğum koçluğu üzerinden konuşmak istiyoruz. Olay yargıya intikal etti. Doğum koçları dünyada ve ülkemizde son yılların popüler mesleklerinden birisi. Gebe kadınların hamilelik sürecinde fiziksel ve duygusal destekleriyle ilgileniyorlar. Amaçları annenin bu süreci daha rahat ve bilinçli şekilde geçirmeleri. Aslında kötüye kullanım olmadığı ve tıbbi müdahaleye girişilmediği sürece doğum koçları anne adayları için özendirici olabilir ama özellikle belirtilmesi gereken şey şu: Doğum koçları tıbbi müdahale yapamaz, doğum koçları ne hekimdir ne ebedir ne de başka sağlık personeli… Sadece annenin yanında yer alırlar.”

YÖNETMELİK REVİZE EDİLMELİ

Doğum koçlarının sağlık personeline müdahale edemeyeceğinin altını çizen Dr. Uğurlu, Sağlık Bakanlığı’nın doğum koçlarıyla ilgili yasa ve yönetmeliği yeniden revize etmesi gerektiğini kaydetti: “Mevcut doğum seçenekleri konusunda anne adaylarını desteklerler. Kesinlikle herhangi bir sağlık çalışanın müdahalesine karışamazlar. Anne adına herhangi bir işlem için karar veremezler. Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın bir yasa ve yönetmeliği mevcut. Ama sanıyorum bu son zamanlarda yaşanan olaylarla ilgili Bakanlığın bu yönetmeliği yeniden revize etmesi gerekiyor. Herkese doğum koçu sertifikası verilmemeli. Evde ve doğum koçum eşliğinde sağlık personeli de dâhil olmak üzere doğum yaptırılmaya kalkışılmış olsa anne adayının sağlık kuruluşuna sevk edilmesiyle ilgili önlem alınmalı. Bu tür önlem alınmadan evde doğumun özendirilmesi anne ve bebeğin sağlığını ciddi derece etkiler.

Bizim gibi yasayı ve alt yapıyı oluşturamayan ülkelerde doğumun sağlık kuruluşlarında ve sağlık profesyonellerince yapılması gerekiyor. Çünkü biz Avrupa ve batı ülkeleri evde doğuma hazır değiliz. Anne adaylarımızın bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Doğum koçlarının bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığının bu konuyla ilgili yasal çerçeveyi çizmesi gerekiyor.”

NE OLMUŞTU?

Ankara'da 8 Ocak cumartesi günü 41 haftalık hamile olan Ö.G.’nin evde doğum sancıları başladı. Evde ismi öğrenilemeyen doğum koçu tarafından gerçekleştirilen doğum sırasında bebeğin, başı önde olması gerekirken, ayaklarının önden geldiği görüldü. Ters doğum (makat doğum) nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezi’nden yardım istendi. 41 yaşındaki Ö.G., eve gelen sağlık ekipleri tarafından ambulansla Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’ne kaldırıldı. Yapılan incelemede, doğumun ters gerçekleştiği ve bebeğin doğum kanalında kaldığı tespit edildi. Ö.G., ameliyata alınırken, doğum sırasında bebeğin uzun süre oksijensiz kalması nedeniyle hayatını kaybettiği belirlendi.