Araştırmalar dünya çapında doğum oranlarının insanlığın geleceğini belirleyecek düzeyde bir düşüş gösterdiğine işaret ediyor. Araştırmacı Murray, “Gerçek bir çözüm bulunamazsa birkaç yüzyıl sonra insanlığın yok oluşuna kadar gidebilecek bir eğilim bu” diyor

Doğum oranları insanlığın geleceğini etkileyecek

HABER MERKEZİ

ABD’de bulunan Washington Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma küresel düzeyde doğum oranlarının insanlığın geleceğini etkileyecek hızda bir düşüş gösterdiğini ortaya koyuyor. Doğum oranlarındaki düşüş eğiliminin devam etmesi halinde yaşanacaklara ilişkin araştırmayı yapanlardan Profesör Christopher Murray, “Gerçek bir çözüm bulunamazsa birkaç yüzyıl sonra insanlığın yok oluşuna kadar gidebilecek bir eğilim bu” diyor.

Göç, coğrafi özellikler, demografik özellikler ve sosyo ekonomik faktörler de katılarak farklı senaryoların ortaya çıkarıldığı araştırmaya göre aralarında İspanya ve Japonya’nın da bulunduğu 23 ülkenin nüfusu 2100 yılında bugünkünün yarısına ineceği tahmin ediliyor.

En kalabalık ülke Hindistan olacak

BBC Türkçe’de yer alan habere göre araştırmaya göre eğilimler değişmediği takdirde;

► En çok etkilenecek ülkelerden Japonya’nın, 2017 yılında eriştiği en yüksek nüfus düzeyi olan 128 milyon yüzyılın sonunda 53 milyonun altına inecek.

► Şu anda dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülkesi olan Çin dört yıl sonra 1 milyar 400 milyon ile zirve yapacak ama onun da nüfusunun yüzyılın sonunda neredeyse yarıya inerek 732 milyon olması bekleniyor. O zaman dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan olacak.

► İngiltere ise 2063 yılında 75 milyon ile nüfusunun zirvesine ulaşacak ve 2100’de yeniden 71 milyona düşecek.

Prof. Murray, çalışmanın şu çarpıcı verilerini şöyle sıralıyor:

► Beş yaşın altındaki dünya nüfusu 2017’de 681 milyon iken, 2100 yılında 401 milyona düşecek.

► 80 yaşın üzerindeki dünya nüfusu 2017’de 141 milyon iken, 2100 yılında 866 milyona çıkacak.