SORU: Halen devam eden bir hamilelik sürecim bulunmaktadır. Doğum sonrası çalışmayı düşünmüyorum. İş çıkışı olarak doğum parası ve sosyal haklar olarak ne zaman işten ayrılmam doğru olur. 37’nci hafta ayrılır isem herhangi bir hakkım oluyor mu? Diğer haklarım neler? Mevzuat olarak inceleme yaptım ama net bilgi alamadım yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap: Bir kadın çalışan doğum sebebi ile SGK’den ve anlaşmalı hastanelerden periyodik bakım, doğum hizmeti ve doğum istirahatine tekabül eden 16 hafta için geçici iş göremezlik ödeneği, ayrıca emzirme yardımı alabilmektedir. Sizin bu haklardan yararlanabilmeniz için öncelikli yapmanız gereken 32’nci haftada doktorunuza istirahat açtırmak olmalıdır. Ardından doğumunuz gerçekleştikten sonra bu istirahat yine hekiminiz tarafından kapatılacak, daha sonra işyeriniz raporunuzu sistem üzerinden onaylayacak ve siz SGK’den geçici iş göremezlik ödeneğinizi alacaksınız. Önerimiz şayet işten ayrılma konusunda kesin kararlı iseniz bunu doğum istirahatiniz sona erip SGK’den söz konusu haklarını aldıktan sonra yapmanızdır. Doğum istirahati öncesinde işten ayrılmayın. Aksi halde geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanamazsınız. İyi günler

ÜCRETSİZ İZİNLİ BİR ŞEKİLDE ASKERLİK ÖDEVİMİ YAPABİLİR MİYİM?

SORU: Büyükşehir belediyesinde 5 yıldır çalışmaktayım askeri görevimi yapmak için işten ücretsiz izinli değil de tamamen işten çıkarılmam gerektiğini ve döndüğüm zaman işe alınıp alınmayacağım belediye yönetiminin inisiyatifine kalması beni rahatsız ediyor. Bu durumla ilgili ne yapabilirim? Kanunen ücretsiz izinli bir şekilde askerlik ödevimi yapabilir miyim?

CEVAP: İş Kanunu’nda işçiye askerlik nedeniyle işten ayrılması koşulunda kıdem tazminatı ödenmesi ve askerden dönen işçiye 2 ay içinde işverene başvurması halinde aynı işe geri alınması (boş kadro varsa) yönünde düzenlemeler bulunmaktadır. Bunun dışında bir düzenleme özellikle de ücretsiz izin hakkı ile ilgili bir düzenleme söz konusu değildir. Toplu sözleşmenizde konuya ilişkin bir düzenleme de yoksa askerlik dönüşü işe geri alınmanız kadro müsaitse zorunludur. Aksi halde işverenden ayrıca bir tazminat talep etmek hakkınız var. Bunun dışında yapabileceğiniz bir şey yok ne yazık ki. İş Kanunu’nun konu ile ilgili maddesi aynen aşağıdaki gibidir:

Madde 31

“Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder.”