Doğuş Sarpkaya ile roman tarihi ve kuramı atölyesi

Birgün Kitap'ın editörü ve edebiyat eleştirmeni Doğuş Sarpkaya 19. yy'dan itibaren edebiyat sahnesine çıkan ve bu sahneden inmeyen romanın tarihsel gelişimini ve roman kuramını anlatıyor. Roman üzerine çalışan yazarlar, yazar adayları ve türle ilgilenen tüm okurlar için gerçekleşecek olan bu atölye çalışmasının ilk dersinde Doğuş Sarpkaya romanın bir edebi tür olarak doğuşuna ve bunun tarihsel bağlamına odaklanıyor.

Etkinlik Programı:

-Roman türünün tanımı.

-Romanın Diğer Türler Ve Disiplinlerle Farklılıkları.

-Romanın Atası Sayılacak Metinlerin Evrimi.

-Kaynak: Ders notları

Ek okuma önerileri: Terry Eagleton- Edebiyat Kuramı-Ayrıntı Yayınları; Ian Watt – Romanın Yükselişi- Metis Yayınları; Georg Georg Lukacs-Roman Kuramı- Metis Yayınları.-Roman Kuramı- Metis Yayınları.

DOĞUŞ SARPKAYA KİMDİR?

1980 İzmir doğumlu edebiyat eleştirmenidir. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi DTCF Antropoloji bölümünde, yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yetişkin Eğitimi anabilim dalında tamamlamıştır. İlk yayınlandığı dönemlerde meraklı bir okuyucusu olduğu BirGün Kitap Eki'nde önce yazar nihayetinde ise editör olmuştur. Aynı zamanda Ayrıntı Dergi yayın kurulu üyesidir. Yazıları Karşı Düşler, Refleks, Lacivert, İzafi, 14 Şubat Dünyanın Öyküsü, Redaksiyon, Ayrıntı gibi dergilerde yayımlanmıştır. Sarpkaya, Litera Edebiyat'ın da yayın kurulunda yer almaktadır.