Edremit Devlet Hastanesi'nde doktorun ısrarı üzerine sezaryen yerine normal doğuma alınan Aylin Güler, bebeğini kaybedince ailesi doğumda görevli personel hakkında suç duyurusunda bulundu.

Nazmiye GÜNAY

 

Edremit Devlet Hastanesi'nde doktorun ısrarı üzerine sezaryen yerine normal doğuma alınan Aylin Güler, bebeğini kaybedince ailesi doğumda görevli personel hakkında suç duyurusunda bulundu.

Aylin (20) ve Ahmet Güler (27) çifti bayramda ayrı bir sevincin heyecanını yaşıyordu. Genç çift büyük olasılıkla bayramda dünyaya gelecek ilk çocuklarının ismini bile koymuştu. Adı Mustafa olacaktı küçük bebeğin. Anne Aylin doğum sancılarıyla SSK Hastanesi'ne kaldırıldı. Güler çiftinin dünyasını karartan olaylar zincirinin bundan sonraki aşamalarını Aylin Güler'in babası Enver Akbaş şöyle anlattı:

"Kızım SSK'lı olduğu için SSK Hastanesi Doğum Servisine götürdük. Orası tadilattaydı. Bu nedenle Edremit Devlet Hastanesi'ne yönlendirildik. SSK'daki doktor bize bebeğin büyük olduğunu, bu nedenle mutlaka sezaryenle doğum yapılması gerektiğini söyledi. Biz de bunu Devlet Hastanesi'ndeki kadın doğum uzmanı Muhlis Ulusay'a poliklinik kontrolü sırasında ilettik. Ama bizi dinlemedi ve doğumu normal yoldan ebelerin yapacağını söyledi. Bebek büyük olduğu için doğum zor oldu ve doktora çok geç bilgi verildi. Bu arada bebeğimizi kaybettik."

Aylin Güler'in annesi Rukiye Akbaş da torunlarını ihmalkarlıktan kaybettiklerini belirterek, "Kızım yaklaşık 4 saat sedyede bekledi. 5 kişi rahim ağzında sıkışan bebeği çekerek çıkarmak istedi. Biz ebe Nevin Ayhan'a 'doktor çağırın' demiştik ama değil doktor başka ebe de istemedi. Kızımın tansiyonu da yükseldi. Doktor geldiğinde ebeye bağırdı. Doğum masasında az kalsın kızımı da kaybedecektik" dedi. Bebeğini kaybeden Ahmet Güler, doğumda bulunan görevli personel hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Nöbetçi Kadın Doğum Uzmanı Julide Duran ise, olayın kendisine çok geç intikal ettiğini, geldiğinde bebeğin ölü olduğunu belirtti. Duran "Saat 23.30'da bilgi verilince hastaneye geldim. Sezaryen olması gerekirken normal doğum yapıldığı için zorlama olmuş ve bebek kafası rahimden dışarı çıkmış. Bedenin dışarı çıkması için annenin yukardan basınç yapması gerekiyor. Yapamadığı için bebek sıkıştı. Kanama çok fazla idi. Anneyi kurtarmaya çalıştık" dedi.