Doktora tezi olarak basılan dokuz kitaba yasaklama

Avesta Yayınları’ndan çıkan “Kan, İnançlar ve Oy Pusulaları”, “Cesur Adamların Ülkesine Yolculuk”, “Tasavvur Mu Gerçek Mi?”, “Mahabad Kürt Cumhuriyeti Büyük Güçlerin Politikasında Kürtler 1941-1947”, “Mağdur Diasporadan Sınır-Ötesi Vatandaşlığa Mı?”, “Ülkemde Bir Yabancı”, “Çaldıran Savaşı’nda Osmanlılar Safeviler ve Kürtler”, “Tanrı ve Şeyh Adi Kusursuzdur: Yezidi Tarihinden Kutsal Şiirler ve Dinsel Anlatılar”, “Kürdistan Bayrağının Altında ve Irak’ta Soykırım” adlı kitapların mahkeme tarafından toplatılmasına karar verildi.

Şırnak İdil’de evleri basılan Beylete A. ve Mehmet Emin A.’nın evlerinde adı geçen kitapların bulunması toplatılma kararına gerekçe olarak gösterildi.

Duvar’da yer alan habere göre, Avesta Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Sözü edilen kitaplar 2003-2015 yıllarında basılan ve birçoğu dünyanın saygın üniversitelerinde doktora tezi olarak yayımlanmış eserler. Kanuna göre, bir yayın üzerinden altı ay geçtikten sonra yasaklanamıyor. Yasaklanan kitapların arasında Yezidilerin kutsal metni ve Çaldıran Savaşı da yer alıyor. Bu metinler terörle nasıl ilişkilendirilebilir? Bir diğer kitabımız da Irak’ta Soykırım… Bu kitap, Orta Doğu İzleme Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü resmi raporlarından oluşuyor ve birçok parlamento tarafından kabul edildi. Yasaklanan kitaplarımızın hepsi alan çalışmaları niteliği taşıyor. Yazarlarımız, yasak kararına tepki gösterecekler.”