İstanbul'da, İstanbul Tabip Odası hekimleri, beyaz önlüklerini giyip siyah atkılarını takarak 'Medipol Yönetmeliği' olarak adlandırdıkları düzenlemeye karşı Kadıköy İskelesi'nde eylem yaptı. Yönetmeliğin, serbest çalışma hakkını ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü engellediğini kaydeden hekimler, "Patron sağlık bakanı istemiyoruz" dedi.

Doktorlardan 'Özel Hastaneler Yönetmeliği' eylemi: Ucuz işgücü olmayacağız

İstanbul Kadıköy'de, İstanbul Tabip Odası hekimleri Sağlık Bakanlığı tarafından 6 Ekim’de yayımlanan 'Medipol Yönetmeliği' olarak adlandırdıkları ve hekimlerin özel hastanelerde çalışma koşullarında kısıtlama öngören 'Özel Hastaneler Yönetmeliği'ne karşı eylem yaptı.

Eyleme, sağlık meslek örgütleri, Bursa, İzmir, Ankara, Antalya, Tekirdağ, Adana Tabip odaları, DİSK ve CHP milletvekilleri de katıldı.

"Mesleki bağımsızlığımızdan ve serbest meslek hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz" yazılı pankart taşıyan hekimler "Ya sermayeden yana ol ya da halktan yana", "Geççek, geççek bakan Koca da geççek", "Serbest meslek hakkı Koca engeline karşı" yazan dövizler taşıdı. Hekimler, “Serbest meslek hakkımız engellenemez”, “Patron sağlık bakanı istemiyoruz”, “Emek bizim, söz bizim” sloganları attı.

doktorlar-kadikoy-iskelesi-nde-yonetmelik-degisikliklerini-protesto-etti-patron-saglik-bakani-istemiyoruz-1111155-1.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, bakanlıktan önce Özel Medipol Hastaneleri’nin kurucusu ve yöneticisi olması gerekçesiyle yönetmeliği ‘Medipol Yönetmeliği‘diye niteleyen hekimler, Özel Hastaneler ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları yönetmeliklerindeki değişikliklerin, hekimlerin serbest çalışma hakkını ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü engellediğini dile getirdi.

Muayenehanesinde serbest çalışan, büyük çoğunluğu cerrah olan yaklaşık 7 bin hekimi ve hastalarını kapsayan düzenlemelerin hekimleri uluslararası tekelci sağlık sermayesi ve müteahhit şehir hastanesi patronlarının boyunduruğunda çalışmak zorunda bırakacağı ve hak kaybına uğratacağı belirtildi.

BAKANLIK ELİYLE HAK GASPI

Eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası Üyesi Güray Kılıç, yönetmelikte yapılan değişiklikler sonucu kısıtlamaların ve kölelik düzeninin devam ettiğini belirtti. Kılıç, “Bu saldırı yalnız serbest meslek hakkını kullanan hekimlere yönelik değil, tüm hekimlere ve tıp mesleğini tercih eden/edecek olan tıp öğrencilerine de yöneliktir. Asırlardır hekimlik mesleğinin ve hekimlerin en doğal hakkı olan serbest meslek hakkı, sağlık sermayesinin isteği doğrultusunda Sağlık Bakanlığı eliyle gasp ediliyor” dedi.

“20 yıldır uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı esas olarak halkın sağlık hakkına saldırırken hekimlerin mesleki bağımsızlığını da hedef alıyor” diyen Kılıç şöyle konuştu: “Bağımsız olarak çalışan hekimlere yönelik iktidarın bu son saldırısı olan bu yönetmeliklerle uluslararası sermaye ile bütünleşmiş özel ‘zincir’ hastaneleri ve şimdiden karadelik haline gelmiş şehir hastanelerinin sahibi olan müteahhitlerin çıkarları kollanmaktadır. Sağlık sermayesi güdümünde saldırı yapmak yerine hastaların ve hekimlerin haklarını korumalıdır.”

Kılıç’ın ardından konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2’nci Başkanı Ali İhsan Ökten ise, “Bu yönetmelik ile mevcut muayenehane sahipleri değil ancak tüm hekimler, bir daha kazanmamak üzere serbest çalışma hakkını yitirmiş olacak, muayenehane açma düşüncesini unutmak zorunda kalacak. Hekimler, şehir hastanelerinde, şirket ve özel hastanelerde, özel sağlık sermayesinin birlikte belirleyecekleri çalışma ve ücretlendirme koşulları dışında çalışamayacaklar” dedi.

doktorlar-kadikoy-iskelesi-nde-yonetmelik-degisikliklerini-protesto-etti-patron-saglik-bakani-istemiyoruz-1111162-1.

EMEĞİMİZ SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKİLEMEZ

Ökten sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler bakanlığın aslında ne yapmak istediğini biliyoruz. İktidar ve bakanlık her alanda dikensiz gül bahçesi yaratmak istemektedir. Bakanlık, mesleğini serbest icra eden, mesleki bağımsızlığı olan hekim istememektedir. Bakanlık ve özel hastaneler, dilediği koşullarda çalışabilecek hekimler istemektedir. Değişikliklerin hiçbir bilimsel ve akılcı gerekçesi yok. Herhangi bir kamu yararı da içermiyor. Hekimlerin serbest çalışma hakkı ve mesleki bağımsızlığı ellerinden alınamaz. Hekim emeği, özel sağlık sermayesine peşkeş çekilemez.”

UCUZ İŞGÜCÜ OLMAYACAĞIZ

Ökten’in ardından konuşan TTB üyesi Nursel Şahin ise şunları söyledi: “Türkiye’nin toplumcu sağlık anlayışına, hekimlere, halk sağlığına, mesleki bağımsızlığımıza ve serbest çalışma hakkımıza göz diken bir iktidarla karşı karşıyayız. Onların ucuz iş gücü olmayacağız.”

Şahin’in sonrasında söz alan Selçuk Söylemez, Betül Kaygısız ve Nergis Erdoğan tarafından ise hekimlik mesleğinin özerkliğinin tehdit edildiğini ve kamusal sağlık hizmetinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine dikkat çekildi. Geçmişte ve bugün yapılanların amacının bir meslek grubunun bağımsız çalışma hakkını kısıtlamak, elinden almak olduğu kaydedildi. “Olağan demokratik koşullarda insanlar yeni haklar almak için çalışırlar, bizler ise ne yazık ki elimizden alınan bir hakkı vermemek için mücadele ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.