Dokuz Eylül’de çöküş yaşanıyor

Berkay SAĞOL

Türkiye'nin köklü üniversitelerinden olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), son yıllarda eğitim ve araştırmada sağladığı başarılardan ziyade akademisyenlere ve öğrencilere uygulanan baskılarla gündemde. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın (ÜniAr) yaptığı bilimsel anket çalışmaları da yaşanan bu değişimi belgeliyor.

Uzun yıllar Ege Bölgesi’nin ve Türkiye'nin en nitelikli üniversiteleri arasında yer alan DEÜ, son üç yıldır akademik yaşamla ilgisi olmayan haberlere konu oluyor. AKP’de 14 yıl genel başkan yardımcılığı ve dört dönem milletvekilliği yapan Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın 2018 yılından beri yönettiği DEÜ’de resmen akademik çöküş yaşanıyor.

Yapılan araştırmaya göre, ‘Üniversitelerin genel memnuniyet sıralaması’nda Dokuz Eylül Üniversitesi 198 üniversite arasından 79’uncu oldu. 2016 yılında 24’üncü sırada yer alan ve B düzeyinde olan DEÜ, Prof. Dr. Hotar’ın rektör olarak atandığı yıl ise 38’inciydi. Prof. Dr. Hotar’ın atanmasının ardından geçen üç yılda ise DEÜ hem 79’uncu sıraya geriledi hem de D düzeyine kadar düştü. ‘Kurumun yönetim ve işleyişinden memnun olma’ sıralamasında ise 106 yılında 37’inci, Prof. Dr. Hotar’ın atandığı yıl 53’üncü sırada olan DEÜ, 2021 yılında 140’ıncı sıraya kadar geriledi.

2020-2021 güz dönemine 19 Ekim 2020 tarihinde başlayan DEÜ’de, üniversitenin akademik açılış töreninde DEÜ Rektörü Prof. Dr. Hotar’ın, kullanılacak olan Sakai sistemi övülmesinin hemen ardından sistem ilk gün çöktü. Yapılan araştırmada ‘Üniversitelerin uzaktan eğitim alt yapısı’ sıralamasında ise DEÜ 198 üniversite içinde 87’nci sırada yer alarak FF düzeyinde kaldı. Araştırmada DEÜ sınıfta kalmış oldu.

BOĞAZİÇİ EYLEMLERİNE SORUŞTURMA

İzmir’de Boğaziçi’ne destek eylemleri nedeniyle haklarında dava açılan 104 kişinin isimleri İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından üniversite rektörlüklerine gönderilerek, bu kişiler hakkında soruşturma açılması istendi. Emniyetin talebi doğrultusunda, öğrencilere okul dışında katıldıkları eylemlerden dolayı soruşturma açılmıştı.