Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği pandemiye ilişkin hastane içi yeni kararlar aldı. Kararlara göre sağlık personeline tarama testi yapılmayacağı ve asemptomatik olan ve yatışı cerrahi işlem gerektiren hastalarda da PCR uygulanmayacağını bildirildi.

Dokuz Eylül’den pandemi kararları: Semptomsuz sağlık personeline test yok!

Berkay SAĞOL

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Türkiye'de günlük vaka sayılarının 100 bine dayandığı günlerde skandal kararlar aldı. Hastane yönetimi, sağlık personeline semptom olmaksızın tarama amaçlı PCR testi yapılmayacağını, asemptomatik olan ve yatışı cerrahi işlem gerektiren hastalarda da PCR uygulanmayacağını açıkladı.

Personel birim sorumlularına bildirilen kararlarda, "Sağlık personeli ve diğer çalışanların semptom olmaksızın tarama amaçlı PCR testi yapılmamasına" ve "Poliklinik ve acil servislerde covid açısından asemptomatik olan ve diğer sebeplerle yatışı cerrahi işlem gerektiren hastalarda PCR testi çalışılmamasına" maddeleri yer aldı.

‘DURUM KABUL EDEMEYECEĞİMİZ SEVİYEDE’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, salgında sürekli başa dönüldüğünü söyledi. Batmaz, “Böyle bir dönemde sağlık emekçilerine verilen sözler tutulmuyor. Zaten eksik personelle çalıştığımız bugünlerde, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin aldığı kararlar durumu daha da net ortaya koydu. Durum artık bizim kabul edemeyeceğimiz seviyeye geldi” diye konuştu.

Batmaz, “Personel eksikliğinin ciddi derecede hissedildiği böyle bir dönemde biz daha da tükeniyoruz. PCR testinin artırılması ve tarama testlerinin sağlık emekçilerine sık sık yapılması gerektiği talebini vurguladığımız böyle bir dönemde personel eksikliği ile atamalardaki eksikliklerle sağlık sisteminin tıkanmışlığı gözler önüne serilmiştir. Artık bizim dayanacak gücümüz kalmadı. Biz sağlık emekçileri olarak yaşadığımız bu yoğun süreçte bir de ailelerimizin sağlığını ve halk sağlığını gözeteceğiz. Bu kararı doğru ve bilimsel bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.

Artan vakalara ilişkin alınmayan önlemlerden dolayı pozitif sağlık çalışanı sayısının her gün artıyor. Hastanelerdeki personel eksikliği de her geçen daha da artıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur, alınmayan önlemlerden dolayı Covid-19'a yakalanan sağlık çalışanı sayısının her gün artması sebebiyle personel eksiliğinin hastanede daha da hissedilir olduğuna dikkat çekti. Uğur, “DEÜ Hastanesinde emeklilik, yeni açılan bölümler ve sürekli artan hasta sayısından dolayı personel ihtiyacı her geçen gün artmakta ve yeni personel alımı yapılmadığından bu açık mevcut personelle yamanmaktadır. Bu da mevcut personelin iş yükünü ve nöbet sayılarını artırmakta, sosyal yaşamını sıfıra indirmektedir, yıpranmaya ve tükenmişliğe yol açmaktadır” dedi.