İzmir’de 30 Ekim’de meydana gelen deprem sonrası hasar gören Narlıdere ilçesindeki 128 daireli Dokuz Eylül Sitesi’nde yaşayan yurttaşlar, kentsel dönüşüm tedirginliği yaşıyor.

Dokuz Eylül Sitesi sakinleri endişeli

Berkay SAĞOL

İzmir'de meydana gelen depremin ardından 31 Mart'ta orta hasarlı raporu verilen Narlıdere'deki Dokuz Eylül Sitesi’nin sakinleri endişeli. 1993 yılında yapılan 128 daireli Dokuz Eylül Sitesi’nin geleceği site sakinleri ikiye böldü. Site sakinlerinin bir kısmı rant uğruna sitenin boşaltılmak istediğini söylerken, site yönetimi ise binaların çok eski olduğunu ve kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini belirtti. Kat maliklerinin bir kısmı sitenin bulunduğu arazinin değerli olduğunu, rant uğruna evlerinden edilmek istendiklerini kaydetti.

Site sakinlerinden Dilek Yaman, “Binaların zemin katlarında ufak tefek çatlaklar vardı. Bir anda orta hasarlı diye rapor verdiler. Biz alınan bu raporu kabul etmiyoruz. Bu rapor sitedeki bazı kişilerin oylarıyla alındı ve biz yeniden inceleme yapılmasını talep ediyoruz. Hiçbir analiz yapılmadan daha binanın hasar durumu belli olmadan bazı kişiler kentsel dönüşüm projesi geliştirmişler. Bu sitede oturanların çoğu yaşlı ve emekli insanlar. Yıllarca çalışıp bu evleri yaptılar. Kimsenin kentsel dönüşümün maliyetini karşılayabilecek ekonomik bir gücü yok. Biz detaylı inceleme yapılmasını ve raporlanmasını istiyoruz. Binanın temelinin sağlam olduğunu biliyoruz ve güçlendirme yapılarak düşük maliyetlerle evlerimizde oturmak istiyoruz” dedi.

YETKİLİLER HALİMİZİ GÖRSÜN

Sitede oturan İzmir ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Kurucusu aynı zamanda da Sabancı Kültür Merkezi’nin de kurucu müdürü olan 94 yaşındaki Yümniye Akbulut, “94 yaşında, bakıcı ile kalıyorum. Çat kapı evden çıkmamızı istiyorlar. Evden çıkacak kuvvetim dahi yok. Buralar kupon arazi olduğu için göz koymuşlar. Bizleri evlerimizden çıkarmak istiyorlar. Ben 50 yıl devlete bir fiil hizmet ettim. Şimdi böyle bir mağduriyet yaşarken beni koruyacak hiçbir kurum yok mu? Bu evi yıllarca çalışarak yaptım ve emekli maaşımdan başka hiçbir şeyim yok. Kira verecek durumum yok, evden taşınacak da halimde yok. Kapıya bile zor kalkıyorum. Hepimizi perişan ettiler. Bakanlık yetkilileri tekrar gelsin halimizi görsün” diye konuştu.

Konu hakkında görüştüğümüz Dokuz Eylül Sitesi Yönetimi ise, binaların 99 yılından önce yapıldığını bu yüzden rapor istediklerini ve detaylı sonuçları beklerini söyledi. Yönetim, “Herkesin kaygısını anlıyoruz ama insanlarda güvenli evlerde oturmak istiyor. Sitedeki sakinlerin bir kısmı güçlendirme isterken, bir kısmı kentsel dönüşüm talep ediyor. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden kentsel dönüşüme gireceksek eğer emsal kat artışı bekliyoruz. Aynı zamanda da tüm depremzedeler gibi düşük faizli ve uzun vadeli kredi istiyoruz. Eğer bu şekilde olursa sadece güçlendirme maliyeti gibi fiyatlarla sitemizi kentsel dönüşüme sokabiliriz” dedi.