Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü yeni aldığı karar ile idari personelin sağlığını hiçe sayarak 11 Mayıs tarihinden itibaren fakülteler ve birimlerde telefonla, dönüşümlü ve uzaktan çalışma uygulamasının sona erdiğini kronik hastalar hariç tüm çalışanların işe gelmesi gerektiği yönünde talimat verdi

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin idari personeli işe çağırması tepki çekti


ARDA ÖZARDA

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü yeni aldığı karar ile idari personelin sağlığını hiçe sayarak 11 Mayıs tarihinden itibaren fakülteler ve birimlerde telefonla, dönüşümlü ve uzaktan çalışma uygulamasının sona erdiğini kronik hastalar hariç tüm çalışanların işe gelmesi gerektiği yönünde talimat verdi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK tarafından “15 Haziran 2020 tarihinden sonra üniversitelerde de normale dönüşün ilk aşaması tedbirli olarak başlayacak” kararı alınmıştı. Eski AKP’li rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın insanların hayatını tehlikeye atacak bu kararı tepki çekti.

“İŞ YÜKÜNDE ARTIŞ YOK, ALINAN KARAR GEREKSİZ”

Alınan bu kararın sözlü bir talimat olduğunu ve Dokuz Eylül Üniversitesi yönetiminin sık sık sözlü talimatlar iş yaptığını vurgulayan Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Ulaş Yasa,Dokuz Eylül Üniversitesi yönetiminin“sözlü talimatlarla” bir takım işleri yürütmesi yeni değil, bazı hukuksuz uygulamalar DEÜ’de sözlü talimat ile gerçekleştiriliyor. Üniversite şimdi de pandemi henüz bitmemişken, Cumhurbaşkanı ve YÖK tarafından “15 Haziran 2020 tarihinden sonra üniversitelerde de normale dönüşün ilk aşaması tedrici olarak başlayacak” denmişken, tüm üniversiteler “dönüşümlü çalışma” gibi salgının yayılmasını önleyici bir takım çalışma biçimleri ile yola devam ederken, tüm idari personelini normal mesaiye çağırıyor. Dönüşümlü ve uzaktan çalışma uygulamasına başlanıldığı günden beri azalan iş yükünün dönüşümlü çalışan idari, teknik personel ile yardımcı personel tarafından aksatılmadan yürütülüyor şu anda da iş yükünde bir artış söz konusu değil. Hal böyle iken alınan bu “normal mesai” kararı, gereksiz olduğu kadar “normal mesai” ye çağrılan personel başta olmak üzere tüm toplumun sağlığını tehdit eden bir uygulamadan başka bir şey değildir” diye konuştu.

“DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HANGİ ÖNLEMLERİ ALARAK UZAKTAN ÇALIŞMAYA SON VERİYOR”

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin diğer üniversitelerden farklı bir koruma kararı almamışken idari personeli işe çağırmasının mantıksız ve insan sağlığını tehlikeye atan bir karar olduğunu söyleyen Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Ulaş Yasa, “Şehre giriş çıkış kısıtlaması ile hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulamalarının İzmir'de hala devam etmesi, hastalığın yayılma hızının yeteri kadar düşmediğinin bir işaretidir. Toplumsal “normalleşme” kurumların kendi başlarına karar alması ile değil bu süreçte kurumlar arası koordinasyonun daha da sıkı olması ile gerçekleşebilir. Üniversitenin aldığı bu karar aynı zamanda diğer kurumlarla koordinasyon içinde olmadığının da göstergesidir. Dokuz Eylül Üniversitesi diğer üniversitelerden farklı olarak hangi önlemleri almış ya da fiziki ortamı sürdürülebilir hale getirmiştir ki dönüşümlü ve uzaktan çalışmadan vazgeçilmiştir? Rektörlüğün ne yapmaya çalıştığını anlamak mümkün değil. Dokuz Eylül Üniversitesi, bilime ve bilim insanlarına kulak vererek binlerce insanın ölümüne neden olan bu salgın sona ermeden dönüşümlü ve uzaktan çalışma uygulamasını diğer üniversiteler gibi devam ettirmeli ve telafisi mümkün olmayan bu hatasından en kısa sürede dönmelidir” dedi.