Net üzerinden gazetelere bakıyorum. Türk basını bitince sıra İsveç basınına geliyor. İsveç medyasında bazı haberler ya da bölümler

Net üzerinden gazetelere bakıyorum. Türk basını bitince sıra İsveç basınına geliyor. İsveç medyasında bazı haberler ya da bölümler, gazetelerin sadece internet siteleri üzerinden yayımlandığı için atlamamak lazım. Svenska Dag Bladet gazetesi internet sayfasının en tepesinden okuyucularını küçük bir sınava çağırıyor. Büyük puntolarla gazetenin internet sitesi, “Türkiye hakkında ne biliyorsunuz?” diye soruyor. Yaşasın, bana şenlik çıktı. Gazete, İsveçliler için 9 soruluk bir Türkiye testi hazırlamış. Net okuyucusu, kendisini sınayacak. Tanıdığım İsveçliler arasında, Türkiye’ye tatil yapmaya gitmeyen yok gibi. Sonunda bir ödül olmasa da bu mini bilgi yarışması çok kişinin dakikalarını çalmıştır. Büyük bir öz güvenle “Hadi ben de cevaplayayım şu soruları” dediğim teste, bir yanlışım, bir boşum var. Türkiye testinden yıldızlı pek iyi alamadım. Türkiye hakkında bildiklerinizi sınamanız için değil de İsveçlilere Türkiye hakkında neler soruluyor görmeniz için işte o test.
1.Türkiye’nin şehirlerinden bir tanesi iki kıta arasında konuşlanıyor. Biri Asya ötekisi Avrupa.
Ankara
İstanbul
Antalya
2.Pek çok İsveç futbolcusu Türkiye birinci liginde kariyer yaptı. 2010’a kadar milli takım ve orta sağa oyuncusu olan Tobias Linderoth hangi Türk takımındaydı?
Galatasaray SK
Trabzonspor
Fenerbahçe
3.İstanbul’daki Ayasofya Cami’nin kaç minaresi vardır?
2
4
5
4.“Börek” siparişi verirseniz önünüze ne gelir?
Hamur işi pay
Kuzu biftek
Tavuk çorbası
5.Alanya’da iki sahil var, bir tanesi Doğu Plajı, diğerinin adı ne?
Sultan Plajı
Kleopatra Plajı
Batı Plajı
6.“Hamam” nedir?
Bir yemek çeşidi
Bir kıyafet çeşidi
Bir çeşit buharlı havuz
7.Türkiye’nin en kalabalık şehri hangisi?
İzmir
İstanbul
Ankara
8.Dervişler niye dönüyor?
Tanrıyla iletişime geçmek için
Sevinçli olduğunda yapılan bir çeşit dans
Kendini bayıltmak için yapılan bir şey
9.Tarihi açıdan çok önemli olan Lycian Yolu’nun İsveççe adı nedir?
Bu son soru Anadolu’da parayı kullanan ilk uygarlık Lidyalıların, Efes’ten başlayıp Mezopotamya’ya kadar uzanan Kral Yolu’na atfen sorulmuş. Bu testi cevaplayanların yüzde 94’ü 1’inci soruyu doğru yanıtlamış. İki kıtanın birleştiği şehir İstanbul’a Türkiye’nin en kalabalık şehridir diyenler yüzde 82’de takılı kalmış. Testi cevaplayanların sadece yüzde 48’i, dördüncü soruda Türkçe olarak yazılan böreğin ne olduğuna doğru cevap verebilmişler. Ayasofya Cami’nin minare sayısına dört diyerek doğru cevaplayanlar yüzde 61’le “Börek” hakkında bilgi sahibi olanları geride bırakmış. Dokuz milyonluk İsveç’te geçen yıl her 18 kişiden birinin Türkiye’ye tatile geldiği düşünülecek olursa, içinden Kral Yolu geçen bu test kolay bile sayılır.