Dolar 4 ayın en düşük seviyesini gördü

ABD'nin Çin'i kur manipülatörü ilan etmesi zaten kırılgan olan yatırımcı güvenini daha da zedelese de TL dahil gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında pozitif bir seyir izledi. Dolar/TL bu sabah güne 5.53 seviyesinde başlamıştı. Dolar/TL daha sonra 4 ayın en düşük seviyesi olan 5.49 TL'ye geriledi.

ABD ve Çin arasında ticaret ve kur savaşlarının baskısı altında kalan küresel piyasalar Çin’in adımları ile nispeten sakinlerken, dolar/TL bu sabah 5.50’nin altına gerileyerek Nisan başından bu yana en düşük seviyelere indi.

Dolar/TL saat 09.10 itibari ile güne 5.4971/ 5.5004 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

TL değerlenen gelişmekte olan ülke para birimleri arasında öne çıkmaya devam ederken, analistler ABD ile ilişkilere yönelik endişelerin azalması ve sunduğu yüksek faizin TL’deki pozitif performansta etkili olduğunu belirtiyor.

Asya borsaları yatırımcıların hafta boyunca süren satış baskısının ardından rahatlamalarıyla hafif yükselirken, yuandaki düşüşü sınırlamak için Çinli yetkililer tarafından atılan adımlar Çin-ABD ticaret ve kur savaşı endişelerini yatıştırmaya yardımcı oluyor.

Çin Merkez Bankası’nın dün yuanda beklenenden daha sert bir sabitleme ve tahvil satışıyla yuanı dengelemek için adımlar atmasıyla toparlanma gerçekleşti.

Bir bankacı, “ABD ile ilişkiler konusu sakinledi. TL şu anda EM’ler arasında bir carry trade avantajı sağlıyor. Genel resimde TL’nin güçlü kalmasını sağlayan ana unsurlar bunlar. Diğer taraftan yuan ile birlikte gelen risk iştahında azalma sürecinde TL güçlü kaldı. Ortalık biraz yatışında herkes daha rahat bir şekilde dolar satıp TL alıyor. Yurtdışından da TL için olumlu tavsiyeler geliyor. Enflasyon tarafında baz etkisi nedeniyle iki ay rahat olacağız. TCMB’nin gelecek toplantıda 250-300 baz puan faiz indirimi bile yeri olabilecek bu durumda. Dolayısıyla kurda biraz daha aşağısı için yer olduğunu düşünüyorum” dedi.

Reuters’ta dün yer alan bir analizde ABD-Çin ticaret savaşının alevlenmesi ve Pekin’in yuanı devalüe etmesinin, Fed’in doların değer kaybetmesine yol açacak adımlar atmasına neden olabileceği, bunun da TL’ye daha çok değer kazanması için yer açacağı belirtilirken, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yi S-400’ler nedeniyle cezalandırma konusundaki isteksizliğinin de olumlu yansıdığını belirtildi.

Bu sayede TL bu çeyrekte gelişmekte olan ülke para birimlerinin arasında en güçlü para birimi olurken, tahvil getirileri bu yılın başındaki en kötü seviyelerden en iyilerin arasına yükseldi.

Analistler ayrıca TL’de yüksek getiri, küresel merkez bankaların genişlemeci politikaları, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentiler, S-400 konusunun daha arka planda kalmasının yanı sıra TL’de açığa satışın maliyetinin yüksek olmasının kurda yukarı yönlü spekülatif hareketleri engellemesinin de TL’ye olumlu yansıdığını belirtiyor.

Diğer taraftan küresel büyüme endişeleri ve ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz’de AB ile yaşanan gerginlik ve jeopolitik gelişmeler de baskı unsuru olarak piyasaların gündeminde kalmaya devam ediyor.

Tahvil piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta %15.47 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta son işlemde %15.53 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta %16.18 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta %16.15, valörde son işlemde %16.11 seviyesindeydi.

Kaynak: Reuters