Dolar, 5.50'ye dayandı, Katarlı beIN Sports ödemeleri 3.26'dan yapıyor

Süper Lig maçlarının yayın haklarını Kasım 2016’da yıllık 500 milyon dolar karşılığında satın alan Katarlı şirket 'beIN Sports'un, sözleşme imzaladığı aracı kurum Türkiye Futbol Federasyonu’na, şu sıralarda 5.50'lere dayanan güncel kur üzerinden değil, 2 yıl önceki sözleşme döneminde belirlenen 3.26’lık kurdan ödeme yaptığı ortaya çıktı.

Süper Lig maçlarının naklen yayın hakkını Kasım 2016'da yıllık 500 milyon dolar karşılığında satın alan Katarlı şirket 'beIN Sports'un, sözleşme imzaladığı aracı kurum olan Türkiye Futbol Federasyonu'na 5.50'lere dayanan güncel kur üzerinden değil, 2 yıl önceki sözleşme döneminde belirlenen 3.26'lık kurdan ödeme yaptığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet'ten Arif Kızılyalın'ın haberine göre sadece geçen Mayıs ayında TEFE-TÜFE oranında bir düzeltme yapan yayıncı kuruluş, yoğun çabalar sonrası bu artışı her yıl uygulama sözü verdi. Ancak, dövizdeki yükseliş, TEFE-TÜFE artışını bir anda silip attı. Sabit kur, yayıncı kulüplerin alacaklarında yarı yarıya bir azalmaya yol açacak gibi duruyor. TFF de 18 kulübe ödemeyi Katarlı şirketin kuru üzerinden TL bazında gerçekleştiriyor.

Haberde 18 Süper Lig kulübü ile birlikte sözleşmeden 'pay' alan TFF'nin, sabit kur nedeniyle yaklaşık yüzde 55'lik bir zarara uğradığı iddia edildi. Cumhuriyet'in konuyla ilgili olarak başvuruda bulunduğu beIN Sports, TFF'ye ödenen dolar kurunu 'şirketin gizlilik politikası' nedeniyle açıklayamayacağını bildirdi. Kamuoyuna yansıyan, 'beIN Sports', TFF'ye ve dolayısıyla kulüplere yaptığı yıllık ödemenin yarısını sözleşme tarihindeki sabit kurdan (3.26), diğer yarısını ise güncel kurdan ödüyor" iddiası ise federasyona yakın kaynaklarca doğrulanmadı. Ancak gazetenin haberine göre TFF'deki belgeler 3.26'lık oranı doğruluyor.

AZİZ YILDIRIM 'MAHKEMEYE VERİRİM' DEMİŞTİ

Naklen yayın anlaşması imzalandıktan sonra üzerinde gizlilik kararı olan şartların kamuoyuna sızması kulüplerin tepkisine neden olmuştu. Dönemin Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 3.26'lık döviz kurunun sözleşme imzalandığı tarihte 3.36 olduğunu öne sürerek, "Gerekirse Kulüpler Birliğini de TFF'yi de mahkemeye veririm" açıklamasında bulunmuştu. Satışta, dönemin Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı olan Göksel Gümüşdağ'ın büyük rol oynadığı söylenmişti.