Dolar güne 7,07 seviyesinde başlamasının ardından 7,30'a yükseldi. Avro ise 8,63'e kadar çıkarak rekor tazeledi. Gram altın 484 TL, çeyrek altın ise 840 TL’lik satış fiyatıyla yeni rekorlara imza attı.

Dolar, avro ve altında yükseliş durmuyor: Güne yeni rekorlarla başlandı

Yaklaşık 2 aydır 6,85 seviyesine demir atan dolar/TL koronavirüs vakalarının yeniden yükselişe geçmesinin ardından 7 seviyesinin üstüne çıktı.

Güncelleme: 17:40

Gün içerisinde yükselişini sürdüren dolar/TL kuru akşam saatlerinde 7,30'a ulaştı.

dolar-avro-ve-altinda-yukselis-durmuyor-gune-yeni-rekorlarla-baslandi-765405-1.

Güncelleme: 13:15
7,15 TL seviyesine yükselen dolar, 1 saat için 7,27 seviyesini gördü! Çeyrek altın fiyatı 817,20 TL seviyesindeyken avro da 8,61 TL'ye yükseldi.

Güncelleme: 12:00

TL'de yaşanan sert değer kayıpları sonrası dolar/TL, 7,16 seviyesine kadar yükseldi; avro/ TL ise tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 8,50 seviyesini gördükten sonra 8,47'de dengeleniyor.

dolar-avro-ve-altinda-yukselis-durmuyor-gune-yeni-rekorlarla-baslandi-765285-1.

KUR NEDEN YÜKSELİYOR?

Para piyasası uzmanları TL'deki değer kaybını ve Dolar/TL kurundaki yükselişi birkaç temel nedene bağlıyor.

Enflasyonun çift hanelerde kalmaya devam etmesine karşın Merkez Bankası'nın son bir yıl içerisinde politika faizini yüzde 24 seviyesinden yüzde 8,25'e kadar indirmesinin TL'nin cazibesini azalttığı ve yatırımcıların TL varlıklara olan ilgisinin azaldığı belirtiliyor.

Enflasyonun yüksek seyretmesine karşın faiz indirimlerinin sürmesi sonucunda Türkiye negatif reel faiz veren bir ülke konumuna gelmiş durumda.

Bir diğer gerekçe Merkez Bankası'nın azalan döviz rezervlerininTürkiye'nin TL'yi destekleme kapasitesine olan güveni azaltması olarak dile getiriliyor.

TL'nin baskı altında olmasına yol açan bir diğer neden ise koronavirüs salgını nedeniyle ülkeye döviz girişinde yaşanan düşüş olarak öne çıkıyor.

Reuters haber ajansı, para piyasası traderlarının yaptığı hesaplamalara göre Merkez Bankası ve kamu bankalarının 2019'un başından bu yana TL'yi desteklemek için piyasaya yaklaşık 110 milyar dolar sattığını aktarıyor.

Bu yolla piyasadaki döviz likiditesinin artırılması ve TL'nin desteklenmesi amaçlanıyor.

Yaz sezonunda Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısında yaşanan düşüş, turizm gelirlerinin geçen yılların oldukça gerisinde kalmasına yol açmış durumda.


Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 7,11 TL seviyesinde işlem gördü. 8,40 TL üzerine çıkan avro ve 465 TL'den satılan gram altın bir kez daha tarihi rekor kırdı.

Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 2,1 değer kazancıyla 7,0474'ten tamamladı.

Dolar/TL, güne 7,07 seviyesinde başlarken öğlen saatlerine doğru 7,11 seviyesine ulaştı. Avro/TL de güne yüzde 0,8 artışla 8,40’ın üzerinden başladı.

Dolar endeksi, 92,5 seviyesine gerilerken, avro/dolar paritesi ise analistlerin direnç olarak nitelendirdiği 1,19 seviyesinin hemen üzerinde bulunuyor.

Analistler, ABD'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında hayata geçirilmesi planlanan ve görüşmeleri devam eden 1 trilyon dolarlık yeni teşvik paketi ile salgının tedavisine yönelik haber akışının gündemin odağındaki yerini koruduğunu söyledi.

İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) beklentiler doğrultusunda faizlerde ve varık alım programında değişiklik yapmadığını ifade eden analistler, öğleden sonra BoE Başkanı Andrew Bailey'nin gerçekleştireceği basın toplantısı ve ABD'nin haftalık işsizlik başvuruları verisinin takip edileceğini bildirdi.

Doların değerinin düştüğü bir dönemde Türkiye'de ülkeye has sebeplerden dolayı doların değeri yükselirken kur kendini 7 seviyesinin üstüne atarak 2 aydır durduğu 6,85 seviyesini terk etti.

ALTINDA YENİ REKOR

Altın, doların iç karartıcı ABD istihdam verisinin etkisiyle değer kaybetmesine, koronavirüs salgınına yönelik endişelerin altına olan talebi artırmasının da eklenmesiyle dün rekor seviyeye yükseldi.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 2.055 dolar ile tarihi rekor seviyeye yükseldikten sonra 2.042 dolar seviyesinden işlem görüyor. ABD altın vadeli işlemleri yüzde 0,4 yükselerek 2.056 dolar seviyesinde bulunuyor.

Bugün ise gram altın 465 TL'yi aştı. Swap faizlerinin tekrar normale dönmesiyle TL'deki değer kaybı hızlandı. Çeyrek altın ise 785 TL’den işlem görüyor.

dolar-avro-ve-altinda-yukselis-durmuyor-gune-yeni-rekorlarla-baslandi-765223-1.

Kaynak: AA, BBC Türkçe