Sağlık sorunlarını gerekçe gösteren Damat Albayrak, Instagram hesabından istifa ettiğini duyurdu. İstifanın Merkez Bankası Başkanlığı’na Naci Ağbal’ın getirilmesinin ardından yaşanması dikkat çekerken, muhalefet ise erken seçime işaret etti.

Dolar değil Damat düştü

Haber Merkezi

Hükümete ve kendisine yönelik eleştirilere rağmen ekonominin ‘iyi gittiğini’ savunan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, resmi Instagram hesabından istifa ettiğini duyurdu.

İstifasına gerekçe olarak sağlık sorunlarını gösteren Albayrak, bundan sonraki süreçte zamanını anne babası, eşi ve çocuklarını ayıracağını söyledi. Albayrak’ın istifasının Murat Uysal’ın görevden alındığı Merkez Bankası Başkanlığı’na Naci Ağbal’ın getirilmesinin ardından yaşanması dikkat çekti.

YANDAŞ BASIN GÖRMEDİ

İstifa paylaşımının ardından Albayrak’ın Twitter hesabının da kapatıldığı görüldü. Bunun üzerine sosyal medyada Albayrak’ın hesaplarının siber saldırıya uğramış olabileceği yorumları yapıldı. İktidara yakın hiçbir haber sitesi, medya organı ya da gazete, haberi uzun süre girmedi. Yeni Şafak’ın İngilizce sitesinden yapılan istifa paylaşımının ise bir süre sonra kaldırıldığı görüldü. Albayrak’ın istifası akıllara İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “sokağa çıkma yasağı izdihamı” nedeniyle açıkladığı ve Erdoğan’ın reddettiği ‘istifa’ tartışmasını getirdi.

Albayrak’ın istifasına ilişkin hükümet cephesinden herhangi bir yalanma yapılmadı. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Erdoğan’ın istifayı kabul etmeyeceğini ümit ettiğini söyledi. Gazeteciler de AKP’li kaynaklarından aldıkları bilgilere göre istifa haberini doğruladı. Albayrak’ın Instagram paylaşımının ardından gazetecilerin edindikleri bilgiler ve AKP’li isimlerin Erdoğan’a yaptığı çağrılar, istifanın gerçekliğini doğruladı.

Reuters haber ajansının istifaya ilişkin haberinde de Maliye Bakanlığından bir yetkilinin, haberi doğruladığı belirtildi. Reuters, “Bu haberin ardından Türk Lirası Asya borsalarında yüzde 1’den fazla değer kazandı” ifadelerini kullandı.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

İstifa paylaşımının ardından siyasetin nabzı da yükseldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Ya milletini seçip gerekeni yapacaksın ya da damadını seçip ilk sandıkta gideceksin” diyerek çağrıda bulundu. “Ülke ekonomik buhranda” diyen CHP Grup Başkanvekili Faik Öztrak, “Saatlerdir Hazine ve Maliye Bakanı istifa etti mi belli değil. Aile kavgası ekonomiyi batırıyor. Milletimiz tek adam rejiminin kaprislerini çekmek zorunda değil” paylaşımı yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen ise ‘erken seçim’ çağrısı yaparken, “Bu panayırdan sıkıldık. Bir an önce erken seçim!” dedi.

***

Hedefler tutmadı TL dolar bazında eridi

Albayrak’ın ekonomi yönetimi, ülkedeki ekonomik krizin derinleştiği ve ortaya konulan hedeflerin tutturulamadığı bir dönem olarak hafızalara kazındı. TL ocak ayından bu yana yüzde 42 değer kaybederken, dolardaki her 1 kuruşluk yükselmeyle dış borç 1 milyar 700 milyon lira arttı. Albayrak göreve geldiğinde dolar 4,6 iken istifa ederken 8,5 lirayı gördü. Avro 10 lirayı, çeyrek altın fiyatı ise 880 lirayı buldu. Yeni Ekonomi Planı’nı açıklayan Albayrak’ın ortaya koyduğu hedefler çok kısa süreler içinde aşıldı.

***

Asıl sorun başkanlık sistemi

SOL Parti’den yapılan açıklamada, “Berat Albayrak’ın istifası tüm toplum için, özellikle emekçiler açısından olumludur. Ancak ne Merkez Bankası başkanları sürekli değiştirilerek ne de bir bakanın istifasıyla ekonomi yoluna girmez” denildi. Asıl sorunun Başkanlık sistemi olduğu hatırlatılan açıklamada, “Tüm bürokrasiyi cemaatlerin, tarikatların rekabet kavgasına kurban eden mezhepçi zihniyettir. Bu sistem değişmeden, toplumdaki gelir ve servet adaletsizlikleri giderilmeden tek bir bakanın istifasıyla ülke düze çıkmaz” ifadeleri yer aldı.

***

Sırada kimler var?

Damat’ın istifasını duyurması, iktidarın geleceğine ilişkin kimi soru işaretlerini yeniden gündeme taşıdı. Ankara istifa haberleriyle çalkanırken eldeki bilgileri alt alta yazınca çıkan sonuçları şöyle sıralamak gerekiyor:

♦ Kabine değişikliği uzun süredir konuşuluyordu. Albayrak’a Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı teklif edildiği ve kabul etmediği kulislerden sızmıştı.

♦ Naci Ağbal’ın Albayrak’a rağmen Merkez Bankası’na getirildiği ve araların hiç iyi olmadığı biliniyor.

♦ Bu istifayla birlikte kabine revizyonunun kesinleştiği hatta önümüzdeki hafta olabileceğini not edelim.

♦ Revizyonda ilk gidecek isimlerin İçişleri, Sağlık ve Çevre Bakanları olması bekleniyor.

♦ Erdoğan böylece başarısızlığı yine başkasına fatura etmiş olacak.

Konuşulanlar bunlar. Albayrak’ın gidişi her hangi bir bakanın gidişi gibi olmaz. Mutlak sonuçları olacaktır.