Temmuz ayının sonundan beri yükselişe geçen dolar durdurulamıyor, Türk Lirası’ndaki tarihi değer kaybı sürüyor. Dolar, yeni güne de yeni bir rekora imza atarak başladı, öğlen saatlerinde de rekor seviyeyi bir adım yukarı taşıdı.

Dolar ‘öğlen rekoru’nu da aştı: 8,30 TL!

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrasında yükselişe geçen dolar 28 Ekim’e de rekorla başladı. Dün 8,20 TL’yi gören dolar, piyasaların açılmasıyla birlikte 8,21’i gördü. Dolar öğlen saatlerinde ise 8,30 TL'yi gördü.

Piyasaların açılmasının hemen ardından dolar rekor seviyesini bir adım yukarı taşıdı.

Saat 09.30 itibariyle dolar 8,2129 TL’den el değiştirmeye başladı. Doların saat 13.00 itibariyle el değiştirdiği fiyat ise 8,30 TL. Dolar, sadece bir saat önce ise 8,26 TL ile rekorunu güncellemişti.

Avro ise dün imza attığı tarihi zirvesi 9,7169’un biraz altında, 9,6779 TL’den işlem görmeye başlarken öğlen 13.00 itibariyle 9,75 TL ile rekor seviyesini güncelledi.

Merkez Bankası'nın geçen hafta faizi sabit tutma kararından bu yana kur yüzde 5 yükselmiş durumda.

TL'nin ABD Doları karşısındaki değer kaybı yılbaşından bu yana yüzde 28'e ulaştı.

ABD SEÇİMLERİ VE BELİRSİZLİK

Küresel piyasalar ABD ve Avrupa'da koronavirüs enfeksiyonlarının endişe verici bir hızda artmasıyla gerilerken, önümüzdeki hafta yapılacak ABD seçimleriyle ilgili belirsizlik "riskten kaçışı" artırdı.ABD vadelileri yüzde 0,5'ler civarında ekside seyrederken Asya borsaları da satış ağırlıklı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,15 civarı gerilerken Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,6 düşüş kaydetti.

ABD PETROL STOKLARINDAKİ ARTIŞ PETROL FİYATLARINI VURDU

ABD'de API tarafından açıklanan haftalık petrol stokları verisinin ham petrol stoklarının piyasa beklentisinin çok üzerinde arttığına işaret etmesi uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını hızla aşağı çekti. ABD'de stokların 1,2 milyon varil olan beklentinin üzerinde 4,6 milyon varil arttığının açıklanması sonrasında brent petrolün varil fiyatı 40,39 dolar seviyesine kadar geriledi ve saat 08:20 itibarıyla düne göre yüzde 1,28 kayıpla 40,87 dolardan işlem görüyor. ABD tipi ham petrol ise 1 dolara yakın düşüşle 38,67 dolar seviyesinde.

Analistler brent petrol için ilk güçlü destek noktasının ise 40,25 dolar olduğu, buranın kırılması halinde 39,80 dolar civarına kadar bir düşüş yaşanabileceği belirtiliyor.

BELİRSİZLİKLER ALTINI 1.900 DOLARIN ÜZERİNDE TUTUYOR

ABD'de 3 Kasım seçimlerine bir haftadan kısa bir süre kaldığı ortamda seçimin sonucuna yönelik belirsizliğin devam etmesi ve dünya genelinde koronavirüs vakalarının hızla artmasının tedirginliği spot altın fiyatını 1.900 dolar seviyesinin üzerinde tutuyor. Uluslararası piyasalarda spot altın şu sıralarda düne göre sadece yüzde 0,1 artışla 1.908 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, siyaset cephesinde gelecek bir haberin yatırımcılara daha fazla altın alımı için bir neden vereceğini, ancak öyle bir nedenin şuanda bulunmamasının fiyatların yatay seyir izlemesine neden olduğunu ifade ediyorlar. Spot altında ilk direnç noktasının 1.912 dolar olduğunu ifade eden analistler, buranın geçilmesi halinde ise 1.931 dolar seviyesine kadar yukarı hareketin devam edebileceğini belirtiyorlar. Altında 1900 dolar seviyesinin altına gelinmesi halinde ise ilk destek 1.887 dolar seviyesinde.

KÜRESEL PİYASALARIN GÜNDEMİ

ABD'de bugün çok önemli bir veri bulunmazken, piyasalar MBA mortgage verileri (14.00), öncü mal ticaret dengesi (15.30) ve DOE petrol stokları (17.30) verilerini izleyecek. Kanada Merkez Bankası(BoC) faiz kararını açıklayacak (17.00). Piyasalarda beklenti faizin yüzde 0,25 olarak tutulacağı yönünde. Banka son 4 toplantısında faizde bir değişikliğe gitmedi.

Kaynak: Dünya Gazetesi, BirGün