Merkez Bankası'nın açıkladığı cari açık verilerinin ardından dolar/TL 7,38'e ulaştı.

Dolar/TL 7,38 seviyesinde

Dolar/TL hafta başında 7,40’a ulaşarak tarihi rekorunu kırdıktan sonra Merkez Bankası’nın attığı sıkılaşma adımları ile dalgalı bir seyir izliyor.

Merkez Bankası'nın fonlama maliyetlerini yükseltse de piyasada oluşan faizin hâlâ enflasyonun altında olması ve Merkez Bankası'nın döviz rezervlerine yönelik endişeler TL üzerindeki satış baskısının devam etmesine yol açıyor.

Öte yandan Merkez Bankası'nın açıkladığı ödemeler dengesi verilerinin ardından yeniden yükselişe geçen dolar/TL kuru 7,38'e ulaştı.

MOODY’S’DEN KREDİ UYARISI

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s TL’nin dolar karşısına tarihi dip seviyeye gerilemesinin bankaların kredi notu için olumsuz olduğunu açıkladı. Moody’s’in araştırma notuna göre TL’de son dönemde görülen zayıf seyir, corona virüsüyle ilgili aksamaları daha da kötüleştirecek ve dış finansmanın azalma riskini kuvvetlendirecek.

Nota göre haziran ayı itibarıyla, Türk bankalarının kredilerinin %35’i başta dolar ve euro olmak üzere yabancı para cinsinden. TL’nin değer kaybının devam etmesi, döviz geliri olmayan ve tedbir almayan (unhedged) şirketlerin geri ödeme kapasitesini azaltacak. Bunun sonucunda yüksek kredi kayıp karşılıkları, karlılığı zayıflatacak.