Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini yüzde 10,5'e indirdi. Dolar/TL, kararın ardından 18,61 seviyesini gördü. Sınırlı etki yaratan karar sonrası yükselişe geçen kur, kısa süre sonra yeniden 18,59 TL seviyesine geriledi.

Dolar/TL'de son durum
Fotoğraf: Depophotos

Merkez Bankası politika faizini 1,5 puan düşürerek 10,5 çekti. Karar sonrası dolar dolar/TL 18,6150'yi seviyesini gördü. Kur daha sonra kısa sürede, yeniden 18,5960'tan işlem görmeye başladı.

Euro/TL yüzde 0,1 artışla 18,1930'dan, sterlin/TL yüzde 0,2 değer kazancıyla 20,8970'ten satılıyor.

Dolar endeksi, dün yüzde 0,9 artışla 113'ün üzerini görmesinin ardından bugün 112,8 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise yüzde 0,1'lik yükselişle 0,9780'den işlem görüyor.

Analistler, küresel çapta enflasyon ve resesyon endişeleri ile yükselen tahvil faizlerinin, risk iştahının tersine dönmesine neden olduğunu söyledi.

Asya ve Avrupa'da ekonomiye ilişkin endişelerin arttığına işaret eden analistler, varlık fiyatlarındaki hareketliliğin bir süre daha gündemde kalmasının beklendiğini kaydetti.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı, yurt dışında ise ABD'de Philadelphia Fed imalat endeksi ve haftalık işsizlik başvuruları başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, AB Liderler Zirvesi ve merkez bankası yetkililerinden gelecek açıklamaların de yatırımcıların odağında bulunduğunu bildirdi.

Tahvil faizlerinin seyrinin de yakından izlenmeye devam edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan dolar endeksi için 112,5'in destek, 114'ün direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRDİ

Merkez Bankası faizi 150 baz puan daha düşürerek yüzde 10,5'e indirdi. Beklenti 100 baz puan indirim olacağı şeklindeydi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüzde 83'ü aşan resmi enflasyona rağmen yıl sonuna kadar faizin tek haneye indirilmesi talimatı vermişti.

FED'DEN İKİ KEZ 75 BAZ PUAN ARTIŞ BEKLENTİSİ

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar yapacağı toplantılardaki para politikası kararlarına yönelik piyasa beklentilerinin 75'er baz puanda yoğunlaşmasıyla döviz piyasalarında hareketliliğin yavaşladığını söyledi.

Fed'in gelecek ay 75 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakıldığını aktaran analistler, aralık toplantısı için de 75 baz puan faiz artışı beklentilerinin yüzde 71 seviyesinde olduğunu bildirdi.