Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin Türkiye'nin 2 ülke ile swap anlaşmasına vardığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını bildirmesinin ardından dolar 6,78 TL'den işlem görüyor

Dolar/TL kuru, 'swap hattı' haberleri sonrası 6,80'in altına indi

Sabah saatlerinde 6,87 seviyesindeişlem gören Dolar/TL kuru, son 1 ayın en düşük düzeyi 6,75'e kadar geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, birçok ülkeyle swap görüşmelerinin yerel paralarla ticareti de kapsayacak şekilde sürdürüldüğünü, Türkiye'nin 2 ülke ile swap anlaşmasına vardığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını bildirmesinin ardından dolar 6,78 TL'den işlem görüyor.

Türkiye'nin swap hattı kurmak için Japonya ve İngiltere ile anlaşmak üzere olduğu haberlerinin ardından dolar/TL kuru düşüşe geçmişti.

Habertürk gazetesinden Rahim Ak'ın haberinde swap hattı için dört ülkeyle görüşen Türkiye'nin iki ülke ile anlaşmaya çok yakın olduğu ifade edilmişti.

Haberde Türkiye'nin Japonya ve İngiltere merkez bankalarından 10'ar milyar dolar karşılığı döviz sağlayacağı belirtildi.

SWAP HATTI NEDİR?

Swap, kelime olarak değiş-tokuş veya takas anlamına geliyor.

Finans piyasalarında ise; iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı faiz ödemelerini ve / veya farklı para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri takas anlaşmasına "swap sözleşmesi" deniyor.

Swap piyasasında ağırlıklı döviz swapları ile faize dayalı swap sözleşmeleri işlem görüyor.

2000'lerin sonundaki küresel likidite krizi sırasında sıkça başvurulan swap hattı uygulaması ile merkez bankaları kendi para birimlerini diğer bankalara verip, yabancı para birimi alabiliyor.

Böylece piyasaya likidite sağlanarak, herhangi bir ülkenin döviz bulma ya da ödeme yapma sıkıntısı yaşamasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kaynak. BBC Türkçe, AA, İHA