ABD'de büyüme verisinin izleneceği yeni güne dolar/TL 6,78 seviyesinden başlarken, avro /TL 7,46 seviyesinden açıldı

Dolar/TL ne kadar oldu?

Türkiye’de bayram tatili sonrasında ekonominin yeniden açılması konusunda ikinci aşamaya geçilirken, piyasalar yabancı ülkelerle para takası (swap) yapmak için başlatılan görüşmeleri takip ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün akşam yaptığı açıklamada “ülkelerle yapılan ticarette yerel parayı öncelemek kapsamında bir çok ülkeyle swap görüşmelerine başlandığını” söyledi.

İstanbul serbest piyasada dolar 6,7860 liradan, avro 7,4720 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 6,7840 liradan alınan dolar, 6,7860 liradan satılıyor. 7,4700 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 7,4720 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 6,7750 lira, avronun satış fiyatı ise 7,4480 lira olmuştu.

ABD-ÇİN GERGİNLİĞİ

Asya borsaları ve ABD borsası vadeli kontratları, koronavirüs salgınından küresel ekonomik toparlanmanın hızlı olacağı konusunda artan iyimserliğin, ABD ve Çin arasındaki Hong Kong ile ilgili uzlaşmazlığa dair kaygıları geri plana itmesiyle yükseldi.

Bununla beraber, hisse senetleri için en büyük risk ABD-Çin ilişkileri olarak gözüküyor. Özellikle ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun dünkü açıklamasında Hong Kong’un artık ABD yasalarına göre özel statüye sahip olamayacağını açıklamasıyla ABD-Çin ilişkileri daha fazla kötüleşebilir.

ABD PETROL STOKLARINDAKİ BEKLENMEDİK ARTIŞ FİYATLARI AŞAĞI ÇEKTİ

ABD&'de API tarafından açıklanan verilerin petrol stoklarında beklenmedik bir artışa işaret etmesi, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının gerilemesine yol açtı. 22 Mayıs haftasında stokların 8,7 milyon varil arttığına işaret eden veriler sonrasında NYMEX'de Batı Teksas petrolünün varil fiyatı 31,14 dolar/varil seviyesine kadar düştü. Şu sıralarda ise düne göre 1,18 dolar kayıpla 31,63 dolar seviyesinde.

ICE'de ise Brent petrolü 0,86 dolar kayıpla 33,88 dolar/varil seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, ABD'de petrol talebinde toparlanmanın devam ettiğini ancak API verilerinin talepteki bu toparlanmanın yeterince güçlü olmadığını gösterdiğini ifade ediyorlar.

Piyasalarda gözler ABD Enerji Bakanlığı tarafından bugün açıklanacak petrol stok verilerinde olacak.

FED BAŞKANI: İKİNCİ YARIDA GÜÇLÜ BİR TOPARLANMA GÖRÜLEBİLİR

New York Fed Başkanı John Williams, ABD ekonomisinin Mayıs veya Haziran ayında dibe ulaşabileceğini ve yılın ikinci yarısında güçlü bir toparlanma görülebileceğini, ancak tahminlerin çok fazla belirsizlik içerdiğini ve merkez bankasının bir dizi senaryoyu değerlendirmekte olduğunu bildirdi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, koronavirüs salgını nedeniyle işletmelerin kapalı kaldığı süreçte işsizlik sigortası ödemelerini uzatmanın uygun olabileceğini, ancak toparlanmanın kök salmaya başladığı bir dönemde işsizlik ödemelerini uzatmanın uygun olmayacağını savundu.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, nisan ayı uluslararası rezervler ve döviz likiditesi

10.00 Türkiye, mayıs ayı ekonomik güven endeksi

15.00 Almanya, mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi

15.30 ABD, 1. çeyrek GSYH

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

15.30 ABD, nisan ayı dayanıklı mal siparişleri

17.00 ABD, nisan ayı bekleyen konut satışları