Dolar/TL merkez bankasının adımları ile 7,20-7,30 bandında işlem görürken gözler bugün Rusya'nın koronavirüs aşısının piyasalar tarafından nasıl algılandığında olacak. Merkez Bankası'nın açıktan faiz artırmadan piyasaya verdiği TL miktarını bugün de kısacak adımlar atması bekleniyor.

Dolar/TL ne kadar oldu?

Dolar/TL hafta başında sert yükselişle 7.40 seviyesindeki tarihi rekoru gördükten sonra TCMB’nin dün daha da kuvettlendirdiği sıkılaştırma adımlarıyla 7.21’e kadar geriledi.

Bankacılar TCMB’nin yanı sıra mevduat ve kredi faizlerinin de artırılması, aktif rasyosunun gevşetilmesi, yabancı bankalara swaplarda sınırlamanın sadece belirli alanlarda olsa da gevşetilmesi gibi bir arada atılan adımların ve küresel risk iştahındaki canlı seyrin piyasada son dönemdeki satış baskısını kırdığını belirtiyorlar.

İstanbul serbest piyasada dolar 7,2080 liradan, avro 8,4490 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 7,2060 liradan alınan dolar, 7,2080 liradan satılıyor. 8,4470 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 8,4490 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 7,2350 lira, avronun satış fiyatı ise 8,5160 lira olmuştu.

PUTİN AÇIKLADI, ALTIN DÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in SputnikV adını verdikleri koronavirüs aşısının hazır olduğunu açıklamasının ardından altın fiyatlarında yüzde 7'ye yaklaşan kayıplar yaşandı. 480 TL'yi aşan gram altının fiyatı 435 TL'ye kadar geriledi. Kimi uzmanlar bu hareketin altın fiyatlarında bir düzeltme olduğunu söylerken Rusya'nın ürettiği aşıya karşı batıda oluşan kuşkucu tavır batı piyasalarının bu aşıya tepki vermemesine neden oldu.