Döviz kurlarındaki artış halka enflasyon olarak geri döndü. Yoksul yurttaşların aile bütçesinde büyük yer tutan gıda harcamaları, eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4 arttı. Gıda fiyatlarında son bir yılda yaşanan artış ise yüzde 29’u buldu.

Dolar uçtu, halkın enflasyonu arttı

HABER MERKEZİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döviz kurlarındaki değişimlerin halkı etkilemeyeceğini iddia etse de, ağustos ayında kurlarda başlayan yüksek oranlı artışlar halka enflasyon olarak geri döndü.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun araştırmasına göre, yurttaşların gıda harcamaları eylülde bir önceki aya göre yüzde 3,8 oranında arttı. Gıda fiyatlarında son bir yıllık artış ise yüzde 29,2’yi buldu.


Konfederasyonun AR-GE birimi KAMUAR’ın, fiyatlarını Ankara’daki pazar ve marketlerden her ay düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 77 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının eylül ayı sonuçları dün açıklandı. Buna göre, söz konusu sepet için harcanan para bir ayda yüzde 3,8, yılın ilk dokuz ayında yüzde 19,5, son bir yılda ise (Eylül 2019’a göre) yüzde 29,2 oranında arttı. 12 aylık ortalama fiyatlara göre artış ise yüzde 31,5 olarak gerçekleşti.

MEYVEDE REKOR ARTIŞ

Araştırmaya göre, en fazla fiyat artışı meyve-sebzede görülüyor. Sebze fiyatları eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 17,7, geçen yılın eylül ayında ise yüzde 57,4 arttı. Meyve fiyatları ise bu ay yüzde 1,4 oranında düşüş gösterse de son bir yılda yüzde 78,9 oranında artış kaydetti. Süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları da bir ayda yüzde 3,4, bir yılda yüzde 25,8 oranında yükseldi.

dolar-uctu-halkin-enflasyonu-artti-785961-1.

***

NE OLMUŞTU?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 11 Ağustos’ta katıldığı bir televizyon programında “Dolar yükselince endişelenmeli miyiz?” sorusuna “Dolarla mı maaş alıyorsunuz? Dolar borcunuz mu var? Dolarla bir işiniz var mı?” diye yanıtlamıştı. Bakan Albayrak’ın bu sözleri tepki toplamıştı.