Geçen hafta Merkez Bankası'nın müdahalesiyle 14 lira sınırından dönen dolar/TL, yeni haftaya 13,80 civarında başladı. Avro/TL'de ise 15,65'nin üzeri görüldü.

Dolar ve avro haftaya yükselişle başladı

Sert değer kaybı nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) doğrudan müdahale ettiği dolar/TL, haftanın ilk gününe 13,80'li seviyelerden başladı.

Sabah saatlerinde yatay seyreden kurlar, piyasaların açılmasıyla birlikte hızla yüzde 1'i aşan yükselişler kaydetti. Dolar/TL, 13,85'in üzerini test ettikten sonra 13,80'ler civarında dengelendi. Avro/TL'de ise 15,65'in üzeri görüldü. Saat 10:00 itibarıyla İstanbul serbest piyasada dolar 13,84 liradan, avro 15,62 liradan işlem görüyor.

Türkiye'nin risk primini gösteren beş yıllık CDS'leri Cuma günü bir önceki güne göre 7 baz puan artışla 537/547 baz puana çıkarak 5 Kasım 2020'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalar yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında ortaya çıkan Omicron varyantı ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahinleşen tutumuyla karışık bir seyir izliyor. Yatırımcılar tahvil alımlarının daha erken azaltılması ve para politikasının sıkılaştırılması beklentilerini şekillendirmek için cuma günü açıklanacak olan ABD tüketici fiyatları verilerini bekleyecekler.

Avrupa pay piyasalarında, cuma günü küresel pay piyasalarına paralel satıcılı bir seyir izlenirken, Omicron varyantı nedeniyle Avrupa genelinde tedbirler artırılmaya devam ediyor.

Bu haftanın veri gündeminde Avro Bölgesi'nde büyüme ve Almanya'da enflasyon verileri dikkati çekerken, Almanya Başbakanı Angela Merkel çarşamba günü görevini Olaf Schulz'a devredecek.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

• 10.00 Almanya, ekim ayı fabrika siparişleri
•12.30 Avro Bölgesi, aralık ayı yatırımcı güven endeksi
•14.30 Türkiye, kasım ayı reel efektif döviz kuru