Merkez Bankası Başkanı’nın 4 ayda görevden alınmasının ardından dolarda yaşanan sert dalgalanma sürüyor. Güne 7,90 TL seviyesinin üzerinde başlayan dolar bir kez daha 8 TL’yi aştı. Yurt içi yatırımcılar döviz satarken yabancı yatırımcılar ise TL varlıklarını sert biçimde azaltıyor.

Dolarda dalgalanma sürüyor: 8 TL’yi aştı

Merkez Bankası Başkanı’nın 4 ayda görevden alınması nedeniyle yaşanan dolar kurundaki sert yükseliş ardından dalgalanma sürüyor.

Dün 7,75 TL ile 7,95 TL arasında dalgalanan dolar bugün 7,90 TL seviyesinin üzerinde güne başladı. İlk işlemlerle 7,85 seviyesine kadar gerileyen dolar, daha sonra yükselişe geçerek bir kez daha 8 TL’yi aştı.

Dolar, saat 11.00 sıraları itibariyle 8 TL seviyesinde bulunuyor.

Reuters’te yer alan habere göre yabancı yatırımcılar artan risklere dikkat çekerek TL varlıklardaki payını sert azaltıyor.

Yabancı yatırımcıların Türkiye piyasasına Kasım 2020 başından itibaren yaklaşık 20 milyar dolarlık giriş yaptıkları tahmin ediliyor.

Buna karşılık yerel yatırımcılar ise Pazartesi günü 7,6 milyar dolar döviz satışı yaptılar. Bankacılar lokal döviz satışının Pazartesi günü kadar olmasa da dün de devam ettiğini belirtiyorlar.

Gelişmeler, yurt içindeki dolar satışlarının yabancı yatırımcıların piyasadan çıkışının etkisini sınırlamakta zorlandığına işaret ediyor.

‘İÇİNDEN ÇIKILMASI ZOR SÜREÇ’

Habere göre, enflasyondaki yükselişin devam edeceği beklentisi, TL'deki değer kaybının yeni bir enflasyon yükselişi daha yaratacak olması, rezervlerin düşük seviyesi, yatırımcı güvenindeki zedelenme, ekonomi ve hukuk reformlarından söz edildiği bir dönemde HDP'ye kapatma davası açılması, İstanbul sözleşmesinden çıkılması gibi gelişmeler bankacılara göre Türkiye ekonomisini içinden çıkılması oldukça zor bir sürece götürüyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Yabancı yatırımcılar 20 milyar dolara yakın giriş yapmışlardı. Şimdi bu yatırımlarını zararı kabullenerek çıkış yönlü kullanıyorlar. Artık Türkiye sıcak parayı istemediğini ilan etti diyebiliriz. Bu alanda geri dönüşler beklemiyoruz" dedi ve ekledi: "Lokaller ise şaşırtıcı derecede yüksek döviz satışı yapıyorlar. Özellikle dolar/TL'de 8 seviyesi üzerinde satış için emirlerin yoğun olduğunu görüyoruz. Lokallerin 230 milyar doları aşkın döviz varlığı piyasalar için önemli bir destek olacağa benziyor."

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut dün yaptığı açıklamada "Asla TCMB olağanüstü toplantı yapmayacak, söylenenler yalandır... Vatandaş dün 5,1 milyar dolar döviz sattı, şirketler 2,5 milyar dolar sattı" demişti.