Dolgu projesine mahkeme engeli

HABER MERKEZİ

Artvin'de Hopa Belediyesi tarafından hazırlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da onaylanan 'Dolgu İmar Planı'na karşı halkın açtığı davada mahkeme uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceğinden yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Yürütmenin durdurulması kararında mahkeme özetle dolgu imar planlarının imar ve kıyı mevzuatına, şehircilik ilkelerine aykırılığının açık olduğunu; plana yürütmeyi durdurma verilmediği taktirde kıyının doldurulup, yapılaşmaya gidilebileceğini ve kamu kaynaklarının israf olacağını belirterek yürütmeyi durdurma kararını verdi. sendika.org'ta yer alan habere göre ahkemenin verdiği yürütmenin durdurulması kararına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 7 gün içinde Samsun Bölge İdare Mahkemesine itiraz edebileceğini belirten yaşam savunucuları “Bu andan itibaren sahilimize bir tek çakıl taşı döküldüğü takdirde suç duyurusunda bulunacağımızın, oluşmuş ve oluşacak olan kamu zararının, emri verenden karşılattıracağımızın bilinmesini isteriz" açıklamasında bulundu.

NE OLMUŞTU?

DSİ’nin değişiklik isteğinin ardından AKP tarafından rafa kaldırılan, Hopa Sahil Dolgu projesi, CHP belediyesi tarafından yeniden gündeme getirildi. Hopa’da ilk olarak 2014 yılında AKP dönemin de planlanan sahil dolgu projesi, yeniden gündeme gelmişti.

Sugören Mahallesi ile Orta Hopa’da yer alan liman girişi arasının ortalama 100-120 metre açığa kadar dolgu yapılacağı planlanıyordu, toplam 34,4 hektar alana dolgu yapılacak. 2014’de meclis kararı ile yapılan projeye dair 2017 yılında “ÇED raporuna gerek yoktur” kararı çıkartılmıştı. DSİ’nin, Sugören Deresi’nin önünün kapatılmaması gerektiği görüşü nedeniyle revize edilmek üzere rafa kaldırılmıştı.