Kırklareli’nde etkili olan dolu ve fırtına tarım arazilerini vurdu. Destek çağrısı yapan Ziraat Odası Başkanı Şaylan, “Acil eylem planı gerekiyor. Çiftçiler mağdur edilmemeli” dedi

Dolu ve fırtına çiftçiyi vurdu

Kırklareli merkez ve Babaeski ilçelerinde etki olan dolu ve fırtına tarım arazilerini vurdu. Binlerce ton buğday, ayçiçeği, mısır ve sebze zarar gördü. Bu sene bir daha ekim yapma şansları olmadığını belirten çiftçiler, pandemiden dolayı sigorta yaptıramadıklarını ve zor durumda olduklarını ifade etti.

Kırklareli’nde 15-17 Haziran tarihleri arasında etkili olan dolu ve fırtına 13 köyde bulunan tarım arazilerini olumsuz etkiledi. 771 üreticiyi zor durumda bırakan afet nedeniyle binlerce ton ürün toplanamaz hale geldi. Yapılan ilk hasar tespitine göre 27 bin 160 dekar buğday, 19 bin 397 ton ayçiçeği, 3 bin 700 dekar mısır, bin 350 dekar sebze ekili alan toplamda ise 51 bin 607 dekar tarım arazisi zarar gördü. Bu zarar gören alanlarda 9 bin 547 ton buğday, 4 bin 773 ton ayçiçeği, 18 bin 252 ton mısır ile 4 bin 509 ton sebze ürünü bulunuyordu.

ZARARLARI DEVLET KARŞILAMALI

Konuya ilişkin açıklama yapan Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, acil eylem planı yapılması çağrısında bulundu. Faizsiz ve uzun dönemli ‘üretime devam kredisi’ verilmesi çağrısında bulunan Şaylani, “Yaşanan doğal felaket nedeniyle ekonomik zarara uğrayan ve üreticilerimizin arazileri sigortalı olanların zararları Tarım Sigortası tarafından, arazileri sigortalı olmayanlarında zarar tespiti yapılarak oluşturulacak bir kaynak vasıtasıyla devletimizce karşılanması gerekmektedir” dedi.

ÜRETİCİLERİN BORÇLARININ FAİZLERİ SİLİNMELİ

Çiftçilerinin geçmiş dönem borçlarının faizlerinin de silinmesini talep eden Şaylan, “Özel bankalara borçlu olan çiftçilerimizden borçları Kamu Garanti Kamu Kefaleti devreye sokularak ilk yılı ödemesi, faizsiz ve uzun vadeli olarak ertelenmelidir. Ülke üretimimizde aksamalar yaşanmaması için önümüzdeki üretim döneminde üreticilerimize gübre, mazot ve tohumluk gibi önemli giderlerin karşılanması gerekmektedir” ifadelerini kulandı.

KÜRESEL ISITMA TARIMA ZARAR VERİYOR

Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Aydın Karakoç ise küresel ısıtmadan dolayı oluşan hava değişimlerine dikkat çekti. Senede yağması beklenen yağışın 3-4 seferde yağarak tarım arazilerini olumsuz etkilediğini belirten Karakoç” Şuan da aşırı bir yağmur yağıyor. Bir sürü ekin tarlası mahvolacak. Çiftçiler mağdur oldu. Yeniden ekecek paraları yok zaten mevsimde geçti” diye konuştu.