Domino etkisi oluşabilir
Fotoğraf: Depo Photos

BirGün/ANKARA

Altılı Masa’nın, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem hakkındaki anayasa değişikliği çalışması bugün kamuoyuna duyurulacak. Ankara Bilkent Otel’de düzenlenecek törenle Altılı Masa’nın tam mutabakata vardığı düzenlemeler açıklanacak. Açıklamanın ardından liderler dokuzuncu buluşmasını Demokrat Parti ev sahipliğinde gerçekleştirecek.

Altılı Masa’nın bugün açıklayacağı düzenleme hedefleri arasında, Cumhurbaşkanı’nın elindeki Anayasa Mahkemesi’ne üye atama yetkisini kaldırma, Hakimler ve Savcılar Kurulu’ndan Adalet Bakanı ve yardımcısının görevine son verme ve savunma hakkını güçlendirme yönünde maddeler de bulunuyor. Altılı Masa’nın bu hedeflerini değerlendiren eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk, demokrasi anlamına gelebilecek değişikliklerin her alanda domino etkisi oluşturacağını söyledi. Seçimlerde vatandaşın, “Tek adam rejimine tamam mı, devam mı” tercihini ortaya koyacağını ve “tamam” seçeneğinde yeni bir sistemin gerektiğini bildiren hukukçu Yücetürk, anayasa değişikliğinin gereklilikleri hakkında şu değerlendirmeleri yaptı:

“Bugüne kadar birçok kez anayasa değişikliği için masaya oturuldu. Ancak iktidarın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adını verdiği tek adam rejimi hevesi, yeni bir anayasa yapma konusunun önünde hep bir engel teşkil etti. Altılı Masa’nın bugün ortaya koyduğu anayasa çalışması, aslında bir rejim tercihini de ortaya koyacak. Seçimlerde vatandaş, ya tek adam rejiminin devamına ya da demokratik hukuk devletine geçilmesine karar verecek. Daha demokratik bir Türkiye’den yana tercih yapılacağından eminim. Seçimlerin bu yönde sonlanması durumunda hayata geçecek bu anayasa değişikliği domino etkisi de yaratacaktır. Metin, Türkiye’nin demokrasi anlamında çok öte bir noktaya gelmesini sağlayacak başka düzenlemeleri de tetikleyecektir.”

“Yargının bağımsız bir erk olarak çalışmasına engel olup onu iktidara bağımlı hale getiren Cumhurbaşkanının atadığı bakan ve yardımcısının kuruldan çıkarılması, yargıya baskıyı bir nebze azaltacaktır. Ancak daha demokratik bir iklim sağlanır ise tam olarak baskının ortadan kalkmasından bahsedebiliriz. İfade ve basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması da buna katkı sağlayacaktır. Yargıdaki kadrolaşma sorunu yine hukuk kuralları içinde aşılmalı, hukuk eğitiminden, yargıdaki nitelik ve nicelik sorunu, mesleğe kabul, coğrafi teminat, yükselme ve seçilme kriterleri ile yargı etiği kuralları belirlenerek etkin ve adil bir yargı sistemi kurulmalıdır. Öte yandan kamuoyunun da tepkisini çeken uzun tutuklama süreleri ve tutuklu yargılama gibi haksız tutuklama sorunu da yine hukukun işletilmesi ile ortadan kalkacaktır. Kadınlar adalet istiyor. Kadına karşı şiddet gösterenin elini kolunu sallayarak dolaşması engellenecektir. Bu yolla da birçok cinayetin önüne geçilecektir. Organize suç örgütleriyle etkin bir mücadele sağlanacak, büyük bir sorun olan uyuşturucu ve kara paranın ülkeyi esir alması engellenecektir. Yani Altılı Masa’nın tesis etmek istediği sistem aynı zamanda toplumsal huzuru ve herkese hukuk güvenliği sağlayacak olan mekanizmaları da tekrar hayata geçirecektir.”