Donarak yaşamını yitiren göçmenler için adalet çağrısı: Sorumlular yargılansın

Haber Merkezi

Edirne’nin İpsala ilçesinde 19 göçmenin 2 Şubat’ta donarak ölmesine yönelik tepkiler sürüyor. Göç ve mülteci hakları alanında çalışan kurumlar, 19 mülteci için Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde açıklama yaptı.

Edirne’de donarak yaşamını yitiren mülteciler için tüm dünya devletlerine çağrıda bulunan kurumlar, devletlerin mültecilik hukukuna uygun politikalar geliştirmelerini isteyerek, “Tüm geri kabul anlaşmaları iptal edilsin” dedi. Göç İzleme Derneği Eş Başkanı Kamile Kandal, “19 mültecinin sınırda donarak yaşamlarını kaybetmelerine dair olayın aydınlatılmasını ve sorumluları hakkında uluslararası hukukun gereği işlemlerin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Tüm devletlere mülteci hakları ve yaşam hakkı konusunda sorumluluklarını hatırlatan Kandal, taleplerini şu şekilde sıraladı:

•Tüm devletler mültecilik hukukuna uygun politikalar geliştirmeli.

•Sınırlarda yaşanan mülteci ölümlerinin ve insan kaçakçılığının önlenebilmesi için sınırlar mültecilere açılmalı ve uluslararası korumadan yararlandırılmalı.

•Tüm geri kabul anlaşmaları iptal edilmeli.

•Geri gönderme yasağına aykırılıklar önlenmeli.

•Edirne’de 2021’de yaşanan ve mültecilerin kaybı ile sonuçlanan olaya dair yeniden soruşturma açılarak sorumlular cezalandırılmalı.