Ukrayna’da dört farklı bölgede yapılan referandumda sandıktan ‘evet’ oyu çıktı. Luhansk’ta “Sonsuza dek Rusya’yla” pankartı asılırken Herson lideri Saldo, “Zafer kazanıldı” dedi. Ukrayna, ABD ve BM’den tepki geldi.

Donbass’ta adım adım ilhak

Dış Haberler

Rusya’nın saldırısıyla başlayan Ukrayna’daki savaş 7 aydır devam ediyor. 23-27 Eylül tarihleri arasında Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya’da Rusya’ya bağlanmak için yapılan referandumda sandıktan ‘evet’ oyu çıktı. Sonuçlarının ardından telegram hesabından açıklama yapan Güvenlik Konseyi Başkan Vekili Dimitri Medvedev, “Evinize, Rusya’ya hoş geldiniz!" açıklamasında bulundu. Rusya’nın Herson bölgesine atadığı Vladimir Saldo da Rus basınına yaptığı açıklamada, oylamada ‘zafer kazanıldığını’ söyledi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, "Oyların yüzde 100’ünün sayılmasının sonuçlarına göre, seçmenlerin yüzde 99,23’ü Donetsk’in Rusya’ya katılımı için oy kullandı. Cumhuriyet’in 2 milyon 116 bin 800 sakini. Tebrikler sevgili yurttaşlarım, sizler kahramansınız, bunu başardık" ifadelerini kullandı. Luhansk’ta “Sonsuza kadar Rusya ile” pankartı asıldı. Zaporijya, Rusya’ya resmi talepte bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Dicarlo, referandumun uluslararası hukuka göre "halk iradesinin gerçek bir ifadesi" veya "yasal” olmadığını belirtti.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’ne sözkonusu referandumu kınayan bir karar tasarısı sunacağını ifade etti.

Rus Seçim Komisyonu’nun açıklamasına tepki gösteren Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise oyların geçerli olmadığını ileri sürdü. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı açıklamada, Rusya’nın referandumunun "toprakları çalma ve uluslararası hukuk normlarını silme girişimi" olduğunu belirterek Rusya’nın tamamen tecrit edilmesi çağrısında bulundu.

NE OLACAK?

5 gün süren referandumlardan Rusya’ya katılım sonucunun çıkacağı bekleniyordu. Sandıktan çıkan ‘evet’ oyunun 4 Ekim’de Rus parlamentosunda değerlendirilmesi bekleniyor. Rus parlamentosunun her iki kanadı tarafından onaylanacak ve ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzası ile resmileşecek. Moskova hükümeti, bu bölgelerin ilhak edilmesinin ardından Rusya’nın bir parçası olacağını ve bu bölgelere yönelik herhangi bir saldırının Rus topraklarına yapılmış sayılacağını belirtti.