Donbass'ta kalıcı anlaşmanın vakti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya ile Batı arasında kriz sahasına dönüşen Ukrayna’da Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Donbass savaşını sona erdirmek için kalıcı olarak anlaşmanın vaktinin geldiğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Vladimir Zelenskiy, Donbass krizinin çözümüne ilişkin kurulan Normandiya Formatı liderlerinin danışmanları Jens Plotner ve Emmanuel Bonn'u kabul etti.

Paris'te 2019'da alınan kararların uygulanması için gösterilen çabaları memnuniyetle karşıladığını belirten Zelenskiy, "Çatışmayı sona erdirmek için kalıcı olarak anlaşmanın vakti geldi" değerlendirmesinde bulundu. Zelenskiy, bir sonraki Normandiya Formatı zirvesinde bu kapsamda gerekli kararları almaya hazır olduklarını ifade etti.


Görüşmede taraflar, Rusya-Ukrayna çatışması ve Ukrayna'nın sınırlarındaki durumu görüştü. Yapılan açıklamada, ülkesinin siyasi çözüm yoluna bağlı olduğunu yineleyerek, Paris'te alınan kararlar olan ateşkes rejimine bağlı kalma, esir değişimi ve Donbass'taki giriş-çıkışların açılmasının gerekliliğine değinildi.

Donbas krizinin çözümüne ilişkin Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna'dan oluşan Normandiya Formatı zirvesi ülke liderlerinin katılımıyla en son Aralık 2019'da Paris'te düzenlenmişti.

İKİ UKRAYNA ASKERİ ÖLDÜ

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamada ise iki Ukraynalı askerin Donbass’taki Piskiy bölgesinde patlayıcı düzeneğinin infilak etmesi sonucu yaşamını yitirdiği duyuruldu. Açıklamada, Piskiy bölgesinde Rusya yanlısı bağımsızlık yanlılarının iki kez ateşkes ihlalinde bulunduğu da vurgulandı.

NATO-KREMLİN ZİRVESİ

Ukrayna krizi de olmak üzere pek çok meselede karşı karşıya gelen ABD ve Rusya arasındaki müzakereler önceki gün BM Cenevre Ofisi'nde yapıldı. İki ülkeden üst düzey diplomatların katıldığı Stratejik İstikrar Diyaloğu'nun olağanüstü toplantısında, ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna sorunu, NATO'nun doğuya doğru genişlemesi, nükleer silahların kontrolü ve siber suçlar gibi konuları ele alındı. Bugün ise Brüksel’de NATO-Moskova zirvesi yapılacak. 2,5 yıl sonra ilk kez yapılacak zirvenin de ana gündem maddelerinden birisi Ukrayna olacak.