Donbass bölgesinde eller tetikte. Yaklaşık 40 bin kişi Rusya’ya tahliye edildi. Batı, savaş alarmı verirken Rusya, Batı’nın provokasyon yaptığını söyledi. Ukrayna ise Rusya’ya karşı yaptırım çağrısında bulundu.

Donbass’tan tahliye

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna krizinde silahlar ateşlendi, bölgede patlama sesleri yükseliyor. Ukrayna ordusu Donbass güçleri tarafından dün de Shchastya kontrol noktasına üç kez ateş açıldığını duyurdu. Kontrol noktasından, insan ve araçların geçişi bir süreliğine durduruldu. Ukrayna çatışmalar nedeniyle Donbass Bölgesi’ne sivillerin giriş çıkışlarda kullandığı önemli bir kontrol noktasını kapattı. Batılı ülkeler, Rusya’nın savaş hazırlığı içinde olduğuna dair açıklamalarda bulunurken Rusya, Batı’nın verdiği işgal tarihlerinden habersiz olduğunu söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Batılı ülkelere seslenerek Rusya’ya yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

Rus haber ajansı Interfax’a göre, siviller Rusya’ya tahliye ediliyor. Donbass Bölgesi’nden Rusya’ya götürülen yaklaşık 40 bin kişi geçici konaklama noktalarına yerleştirildi. Rusya’nın Voronezh ve Kursk bölgelerine iki trenle yaklaşık iki bin kişi gönderildi.

UÇUŞLAR ASKIYA ALINDI

Batı ülke liderleri ve Amerika’dan Rusya’nın savaş hazırlığı yaptığına dair açıklamalar sürüyor. Almanya ve Fransa’dan yapılan açıklamayla vatandaşları uyarıldı. Fransa Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya yönelik "seyahat" uyarısını güncelledi.

Rus askerlerinin Ukrayna sınırına yığılmasıyla oluşan gerginlik nedeniyle Ukrayna’nın kuzey ve doğu sınır bölgelerine gidilmemesi ve burada bulunanların derhal ayrılması tavsiye edildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamayla da vatandaşların acilen ülkeyi ter etmesi çağrısında bulunuldu. Ayrıca Alman hava yolu şirketi Lufthansa, 21 Şubat’tan itibaren Kiev uçuşlarını askıya alacağını açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Belarus’un, Yelsk, Mazyr, Rechitsa, Luninets, Gomel, Asipovichy, Baranovichi ve Brest şehirlerine seyahat edilmemesi uyarısında bulunuldu. Hollanda Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise güvenlik nedeniyle Kiev’deki Büyükelçiliğin faaliyetlerinin geçici olarak Lviv’deki Hollanda buluşma noktasına taşındığı duyuruldu.

SAVAŞ UYARISI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da BBC’ye verdiği röportajında Rusya-Ukrayna sınır hattındaki gerginliği değerlendirdi. İstihbaratın, Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’i kuşatma niyetinde olduğunu gösterdiğini belirten Johnson, “Korkarım ki gördüğümüz plan, 1945’ten bu yana Avrupa’daki en büyük savaş olabilir” dedi. Johnson, Donbass’ta provokasyon olduğunu söyledi. Rusya’ya Ukrayna sınırındaki askerlerini çekme çağrısı yaptı.

AB’DEN RUSYA’YA TEHDİT

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ise Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, "Ancak eylemleri, devam eden askeri yığınak ve bugün de dahil olmak üzere Donbass’ta ciddi olaylar haline dönüştü. Rusya, füze denemeleri yaparken ve asker yığmaya devam ederken sonsuza kadar zeytin dalı uzatmaya devam edemeyiz" diye konuştu. Michel, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ciddi yaptırımları olacağını yineledi. Michel, "Büyük soru, Rusya’nın diyalog isteyip istemediği" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Rusya ve Belarus’un tatbikatı işgal endişelerini daha da artırdı. Bütün işaretler Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği yönünde” dedi. Blinken, ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

GÜVENLİK ADIMLARI

NATO, Ukrayna’da görev yapan personelini başkent Kiev’den batıdaki Lviv’e ve NATO karargâhının bulunduğu Brüksel’e nakletti. NATO’dan bir yetkili, personel güvenliğinin kendileri için en önemli konulardan olduğunu duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna krizini görüşmek üzere Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplayacağını açıkladı.

Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, Ukrayna’nın doğusunda Donbas’ta sınırlardaki askeri faaliyetlerin artması nedeniyle Rusya ve Belarus’un ortak tatbikatlara devam edeceğini duyurdu.

***

Kremlin: Batı, provoke ediyor

Batı’dan savaş açıklamaları, uyarıları ve tehditlerini sürereken Kremli’nden yanıt geldi. Kremlin’den yapılan açıklamayla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Batı’nın verdiği işgal tarihlerinden habersiz olduğu söylendi. Kremlin tarafından Rusya-Ukrayna krizine ilişkin yapılan açıklamada, Kremlin, "Donbass hattı üzerindeki durumun maksimum düzeyde zorlandığı herhangi küçük bir provokasyonun istenmeyen sonuçlar yol açabileceği" ifade edildi. Açıklamada, "Rusya savaş kelimesini kullanmak isteyen son ülke" denildi. Kremlin’den yapılan bir başka açıklamada da Putin’in dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde, Donbass’ta gerilimin artmasına Ukrayna güvenlik güçlerinin neden olduğunu söylediği aktarıldı. Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin Ukrayna’ya Ukrayna’nın doğusundaki Donbass güçleriyle müzakere edilmesi çağrısında bulundu. Putin, tarafları Minsk barış anlaşmasını uygulamaya çağırdı.

***

Zelenskiy’den ateşkes çağrısı

Ukrayna sınırındaki Rusya-Belarus ortak tatbikatının devamına karar verilmesinin ardından Ukrayna’dan yanıt geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Batı’ya seslendi, Rusya’ya karşı hazırladığı yaptırımların en azından bir kısmını uygulama zamanının geldiğini söyledi. Kuleba, "Rusya derhal durdurulmalı. Olayların nasıl geliştiğini görüyoruz" dedi ve ekledi: "Rusya’ya karşı hazırlanan yaptırımların en azından bir kısmının uygulanması için tüm gerekçelerin bulunduğunu resmen söylüyorum." Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinin doğusu için acil ateşkes çağrısı yaptı. Zelenskiy, "Barış sürecinin yoğunlaştırılmasından yanayız. Üçlü Temas Grubu’nun bir an önce toplanmasını destekliyoruz" ifadesini kullandı.