Maraş merkezli 9 saat aralıkla gerçekleşen iki depremin ardından çalışmalar gün boyu sürdü. Birçok kentte arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ülkenin her noktasından deprem bölgesi için yardımlar toplandı.

Dondurucu soğukta zamana karşı yarış
Fotoğraflar: AA, DHA

Haber Merkezi

Depremin hemen ardından Maraş, Adana, Malatya, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis ve Osmaniye’de arama kurtarma çalışmaları başladı. AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekipleri, enkaz altında kalanları kurtarma çalışması yürüttü. Fakat özellikle Hatay ve Maraş Pazarcık’ta resmi yetkililerin çalışması eksik kaldı. Yurttaşlar kendi çabalarıyla enkaz altında kalanları kurtarmaya çalıştı.

Birçok ilde Pazarcık merkezli ilk depremden kurtulan yurttaşlar evlerinden çıkmadığı için 13.32’deki ikinci depreme yakalandı. Depremlerde en az 3 bin 471 bina yıkıldı. 2 bine yakın yurttaş yaşamını yitirdi. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı ise 3 bini geçti.

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre bölgeye toplam 9 bin 698 arama kurtarma personeli, 216 araç ve 1511 iş makinesi gönderildi. Maraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi koordinasyon sağlamak üzere görevlendirildi.

Yıkılan binalarda vinçler yardımıyla beton bloklar da kaldırıldı. Enkaz altında yakını bulunanlar ise kurtarma çalışmalarını endişeyle izledi. Ekipler tarafından bölgedeki binaların boşaltılmasına yönelik de uyarılar yapıldı. Halk toplanma alanlarında bekliyor. Yüksek katlarda mahsur kalan bazı vatandaşlar da itfaiye ekiplerince merdivenle kurtarıldı.

dondurucu-sogukta-zamana-karsi-yaris-1123187-1.

KENTLER CAN PAZARI

Depremde en fazla hasar ve can kaybının Pazarcık, Elbistan ve Türkoğlu ilçeleriyle Maraş’ın merkez ilçelerinde olduğu bildirildi. Maraş ile Pazarcık ilçesi arasındaki yolda hasar meydana geldi. Kentte en az 234 kişi yaşamını yitirdi.

Adana’da Süleyman Demirel Bulvarı'ndaki 14 katlı bir bina ile Turgut Özal Bulvarı'ndaki 12 katlı Zeray Apartmanı yıkıldı. Yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışması gerçekleştirildi.

Çukurova ilçesinde Barış Manço Bulvarı'ndaki 14 katlı Tutar Yapı Sitesi'nde enkaz altında kalan 6 kişinin kurtarıldığı binanın enkazından 3 kişinin de cenazesi çıkartıldı.

Tufanbeyli ilçesinde de yıkılan bir binadan 8 kişi sağ olarak kurtarıldı. Güzelyalı Mahallesi’ndeki ikinci depremde tamamen yıkılan binada kurtarma çalışması gerçekleştirildi.

Urfa'da depremde hasar gören Bahçelievler Mahallesi'ndeki 6 katlı bir bina artçı depremler sırasında çöktü. Çökmenin ardından bölgeye, arama-kurtarma ekipleri yönlendirildi. Çalışmalarda 1 çocuk kurtarıldı.

CHP, depremden etkilenen bölgelerde yürütülecek yardım çalışmalarını koordine etmek üzere MYK üyelerini deprem bölgesinde görevlendirdi. Urfa'ya CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan gönderildi.

Kilis'te Yavuz Sultan Mahallesi Yeni Ocak Sokak'ta yıkılan 3 katlı binadan 6, Malatya'da Zafer Mahallesi'nde yıkılan apartmandan ise 1 kişi kurtarıldı. Yaralılar, kentteki hastanelere kaldırıldı.

Osmaniye'de, AFAD ve Kızılay ekipleri tarafından çadır kuruldu. Hatay Reyhanlı’da deprem nedeniyle dışarıda bekleyen halka çorba dağıtıldı.

Diyarbakır Merkez Bağlar ilçesinde Yoldaş Apartmanının enkazında kalanların kurtarılması amacıyla çalışmalar yapıldı. Ekiplerin çalışması sonucu yaklaşık 11 saat sonra yıkılan binanın enkazından Osman Cengiz adlı kişi yaralı olarak çıkarıldı. Cengiz, sağlık ekiplerince ambulansla hastaneye kaldırıldı. Yıkılan binalardan bazıları şöyle: Kayapınar ilçesi Cengizler Apartmanı, Bağlar ilçesi Işık Apartmanı, Akar Apartmanı, Işıklar Apartmanı, Sözel Apartmanı ve Yenişehir İlçesi Diyar Galeria İş Merkezi.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum örgütleri ve aktivistlere çağrıda bulunarak, deprem nedeniyle çocuk hakları kriz yönetim ağı oluşturulduğunu belirtti.

Birçok ilde ilk depremde hasar gören bazı binalar ikinci depremin ardından yıkıldı. Uyarıları dinlemeyen ve binaları boşaltmayan yurttaşlar ise göçük altında kaldı. Malatya'da ise hasarlı binada kurtarma çalışması yapan ekiplerin çalışması sırasında bina çöktü.

dondurucu-sogukta-zamana-karsi-yaris-1123190-1.

***

İZMİRLİ DEPREMZEDELER DE YARDIM MALZEMESİ GÖNDERDİ

İzmirli depremzedeler de yaşanan felaketin ardından harekete geçti. 2020 yılından gerçekleşen depremin ardından kurulan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA), battaniye, uyku tulumu, hijyen malzemesi, mont ve çocuk bezi gibi birçok temel ihtiyaç malzemelerini toplayarak deprem bölgelerine gönderecek. Tüm malzemelerin dernek binasında toplandığını belirten İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, “Maraşlılar Derneği aracılığı ile yardım çalışmalarını başlattık. Bütün malzemeleri Maraşlılar Derneği ile birlikte deprem bölgesine götüreceğiz. İzmir depremzedeleri bu konuda çok duyarlılar. Başlarından geçtiği için en çok onlar yaşanan durumu anlıyor. Depremzedenin halinden depremzede anlıyor. Bölgedeki depremzedeleri evlerinde ağırlamak isteyen İzmir depremzedesi arkadaşlarımız bile var. El ele vermemiz gerekiyor. Kimin ne elinden geliyorsa bir şekilde katkı sunmasını istiyoruz. Herkesin başı sağ olsun diyoruz. Dayanışmayı büyütme çağrısında bulunuyoruz” dedi.

***

TÜM ÜLKE SEFERBER

Belediyeler, siyasi partiler, meslek odaları ve sendikalar deprem bölgesine arama kurtarma desteği ve erzak yardımı için seferberlik başlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), hazırladığı 311 arama-kurtarma ekibi ve 20 iş makinası, günde 6 bin kişilik yemek, 15 bin de ekmek üretim kapasitesine sahip 2 TIR'ı bölgeye uğurladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı afet bölgesine ilk etapta iki deprem konteyner aracı, iki tam donanımlı AKS aracı, bir kurtarma aracı, bir yangın arazözü, bir köpekle kurtarma timi aracı, iki hizmet aracı, bir tamir bakım aracı olmak üzere 10 araç ve 42 personel gönderdi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da, toplamda 129 araç ve 339 personelin bölgeye doğru yola çıktığını ifade etti. Yavaş İlk etapta Ankara İtfaiyesi’nin 2 kurtarma aracı ve 20 personelinin uçakla bölgeye sevk edildiğini kaydetti. Bunun dışında birçok il ve ilçe belediyesi de deprem bölgesine destek için kampanya başlattı.

***

PSİKODESTEK İÇİN GÖREVLENDİRME

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Psikososyal Destek Ekiplerinin ivedi olarak saha çalışmalarına başladığı belirtildi. Ayrıca deprem bölgesine 250 milyon liralık nakdi yardım yapıldığı aktarıldı. Depremin ardından Kızılay Başkanı Kerem Kınık, ülke genelinde vatandaşları kan bağışına davet etti. Birçok ilde yurttaşlar depremzedelere kan bağışında bulunmak için merkezlerde kan kuyrukları oluşturdu. Kızılay kan bağışının yeterli olduğunu açıklamak zorunda kaldı.