Kentsel dönüşüm planlanan Afyonkarahisar’ın tarihi mahallelerinde yurttaşların tepkisi sürüyor. Dönüşümü yapacak olan TOKİ’nin iştirakinin açıkladığı metrekare fiyatlarına yurttaşlar tepki gösterdi: Yok pahasına evlerimizi elimizden alıyorsunuz.

Dönüşüm halkın zararına olacak

Berkay SAĞOL

Afyonkarahisar’da Mısri Mahallesi-İmaret Camii ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi’ni yapacak olan TOKİ’nin iştiraki GEDAŞ, arsalara verilecek metrekare fiyatlarını bölge halkıyla paylaştı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi’nde yapılan toplantıda arsaların metrekaresine 400-1750 TL arasında değer biçildiği öğrenen yurttaşlar şirkete tepki gösterdi. “Afyon’daki mezarlığın metrekaresini 1 buçuk milyon TL’ye alamıyoruz” diyen yurttaşlar, şirketin kentsel dönüşüm adı altında rant elde ettiğini belirtti.

Tepkiler üzerine yetkililerin fiyatları tekrar gözden geçirmek için toplantıdan ayrıldığı bildirildi. Toplantı sırasında söz alan bir yurttaşa ise Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in “Çık dışarıya” diye bağırarak susturmaya çalıştığı ileri sürüldü.

Mahallede fırıncı olan ve aynı zamanda orada yaşayan bir yurttaş, yapılması planlanan kentsel dönüşüme tepki gösterdi. Kentsel dönüşüm kararının 2013 yılında alındığını ancak somut adımın ilk kez bu sene atıldığını ifade eden E.G adlı yurttaş şöyle konuştu: “Bu evler, dükkânlar bize dedelerimizden kaldı. Binalarda, sokaklarda asırlık geçmişimiz var. Bizim için hem maddi hem de manevi değeri çok büyük. Tüm bunlara rağmen alınan kararlardan en son biz haberdar oluyoruz. Kimin malını kime veriyorlar? TOKİ yapacak diyorlar ama bizlere ya çok düşük ücret teklif ediyorlar ya da evlerimizi, dükkânlarımızı bize tekrar yüksek fiyata satmaya çalışıyorlar” dedi.

RANTSAL DÖNÜŞÜM

Afyonkarahisar’ın en merkezinde yer alan tarihi evlerin ve binaların, her zaman olduğu gibi oldubittiyle birilerine peşkeş çekileceğini belirten CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz, “Biz aylardır bunun bir rantsal dönüşüm olduğunu anlatmaya çalıştık. Yapılan toplantıda yurttaşlarda neyin ne olduğu ve kentsel dönüşümün nasıl yapılmak istendiğini gördü. Gerçekler ortaya çıktı. Kısacası takke düştü kel göründü. Biz yurttaşların evini, dükkânını kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz. Mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.