Okmeydanı Fetihpaşa Mahallesi’nde zor, baskı ve tehditle kentsel dönüşüm yapılmak isteniyor. AKP’li Beyoğlu Belediyesi, kiracılara bile tebligat yollamaya başladı. Fetihpaşa halkı ise rant temelli dönüşüme direnmekte kararlı.

Dönüşüm zulmü

HABER MERKEZİ

İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Okmeydanı Fetihpaşa Mahallesi’nde yurttaşlar baskı ve tehditlerle kentsel dönüşüme zorlanıyor. Yurttaşlar ise “Zorla değil rızayla, rant için değil halk için dönüşüm istiyoruz” diyor.

AKP’li Beyoğlu Belediyesi, Fetihpaşa Mahallesi’nde tüm zorlamalara rağmen halkı kentsel dönüşüm projesine ikna edemedi. Mahallede dönüşüm için yasanın gerektirdiği üçte ikilik çoğunluk sağlanamadı, çok az sayıda hak sahibi dönüşümü kabul etti. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, dün yaptığı açıklamada proje için 2 yıldır uğraştıklarını ama CHP’nin engel olduğunu iddia ederek, “Biz bir adım atıyoruz, ertesi gün vatandaşları toplayıp galeyana getirmeye çalışıyorlar” dedi.


Başkan Yıldız’ın ‘adım atmak’tan kastı ise yurttaşlara baskı uygulamak. Yurttaşlara ocak ayından beri ‘evleri boşaltın’ diye tebligat üstüne tebligat yollanıyor. Belediye bu ay da kiracılara ve esnafa tebligat yollamaya başladı. Bunun yanında belediye yetkilileri tarafından yurttaşlara, evlerini boşaltmadıkları takdirde su ve doğalgaz gibi altyapı hizmetlerinin kesileceği söyleniyor.

ZORLA DEĞİL ADİL DÖNÜŞÜM

Mahalleliler, her hafta pazar günü saat 17.00’de mahallede yürüyüş gerçekleştirerek bu baskıları protesto ediyor. Fetihpaşa halkı önceki gün de eylemdeydi. Evlerinin gerçek değerinin çok altında ücret ödenerek yıkılmak istendiğini belirten mahalleliler, TOKİ’nin yapacağı yeni evler için kendilerini 240 ay vade ile borçlandırmaya çalıştığını ifade etti. Yurttaşlar, kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını ama zorla değil adil, şeffaf ve rızaya dayalı bir kentsel dönüşüm istediklerini dile getirdi.

Mahalleliler, yürüyüşün ardından avukatları Onur Cingil’le bir toplantı gerçekleştirdi. Cingil, projeye karşı 200’e yakın bireysel dava olduğuna, yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen belediye ve bakanlığın ısrarını sürdürdüğüne dikkat çekti.

NE SÖZLEŞME VAR NE PROJE

Sözcü’nün haberine göre Cingil, mahalledeki durumu şöyle anlattı: “Fetihpaşa’da diğer kentsel dönüşüm mücadelelerinde de gördüğümüz gibi sözleşme yok, proje yok, ne hak verileceğine ilişkin hiçbir kesinlik yok. Yüzde 30 oranında hak ediş verileceği konuşuluyor. Ne kadar konut üretileceği bilinmiyor. Halkın taleplerine karşı tahliye ve altyapı hizmetlerinin kesilmesine dair tebligat gönderiliyor. Bölge için 2012 ve 2016’da yapılan planlar iptal edilmişti Danıştay tarafından. Sadece insanlara yapılan baskı var, zorlama var.”

Kiracılara tebligat gönderilmesi uygulamasıyla başka yerlerde karşılaşmadıklarını da söyleyen Cingil, “Onları da çıkarıp imza atmayanları kira gelirinden mahkûm etmek istiyorlar. Bunun yanında esnafa ruhsat denetimi yapıp ‘ruhsatınız yok’ deniyor. Geçici ruhsatı veren Beyoğlu Belediyesi. Yıllardır dilekçelere rağmen kesin ruhsatı vermeyen de kendileri. Elektriksiz, doğalgazsız, susuz bırakalım, kira geliri olmadan bırakalım, yaka paça atalım anlayışı var” ifadelerini kullandı.

Av. Cingil ayrıca diğer yerlerden farklı olarak ikametgâhını Fetihtepe’ye almak isteyenlere izin verilmediğini, adres taşıma işlemine engel olunduğunu kaydetti.