Alman otomobil üreticisi Volkswagen Grup, 2020 ve 2024 arasında, hibrit, e-mobilite ve dijitalleşme gibi yeni alanlar için planlanan yatırımlar kapsamında, şirketin geliştirme maliyeti olarak 60 milyar avro harcayacaklarını duyurdu

Dönüşüme 60 milyar avro harcayacak

ERSOY YAŞAR

Şirketin denetleme kurulunun 68’inci planlama döneminde, geçen dönemde yüzde 30 olarak ayrılan ‘gelecek konular için planlanan harcamaların payı’, bu yıl yüzde 40 düzeyine yükseldi.

Söz konusu bütçe, şirketin planlama, tesis ve donanım yatırımlarının ve tüm araştırma ve geliştirme maliyetlerinin yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor. Yatırımın yaklaşık 33 milyar avrosu ise özellikle elektrikli otomobillerin geliştirilmesi ve mobilite hizmetlerinin yaygınlaştırılmasında harcanacak.
Grubun Denetleme Kurulu Başkanı Hans Dieter Pötsch, kararın grubun stratejisinin sistematik kararının ve uygulamasının bir parçası olduğunu söyleyerek gelecek yıllarda yatırımlara hız kazandırılacağını açıkladı. Şirketin İcra Kurulu Başkanı Herbert Diess ise şirketin ölçek ekonomilerinden yararlanma çabasına vurgu yaparak hedefleri yerine getirebilmelerini güvence altına almak için verimliliği ve maliyet tabanını artırmaya çalıştıklarını vurguladı.

10 YILDA 75 ELEKTRİKLİ MODEL

68’inci planlama dönemiyle birlikte, sonraki 10 yılı kapsayan uzun vadeli plan da değiştirildi. Grup, 2029’a kadar yaklaşık 60 hibrit araçla birlikte 75 kadar tam elektrikli modeli de piyasaya sürmeyi planlıyor. Öngörülen elektrikli modellerin sayısı, 2029’u da kapsayan planlama dönemine bir yıl eklenmesi nedeniyle yaklaşık 26 milyona yükselecek. Volkswagen, 2029’a kadar yaklaşık 6 milyon hibrit araç satmayı da planlıyor.

KARARLAR YIL SONUNDA

Elektrikli modellerin şirketin Mlada Boleslav, Chattanooga, Foshan ve Anting’deki fabrikaları tarafından Almanya dışında da üretilmesi planlanıyor. Grubun Zwickau, Emden, Hannover, Zuffenhausen ve Dresden’deki fabrikaları da elektrikli modellerin üretiminde aktif rol oynayacak. Volkswagen’in A-SUV olarak adlandırdığı, pazarda ID.Next markasıyla yer alan otomobilin üretimi ise grubun Zwickau tesisinde geçen ay başladı. Tüm tesislerin üretim planlamasına ilişkin kararın ise yıl sonuna kadar alınması planlanıyor.

MANİSA KARARI ŞUBAT'TA

Şirketin Türkiye’de kurulması planlanan fabrikayla ilgili kararını en erken şubat ayında vereceği duyuruldu. Alman medyasının şirketin Wolfsburg’daki merkezinden kaynaklara dayandırdığı haberde, “Fabrikayla ilgili nihai değerlendirmenin en erken 2020’nin ilk çeyreğinin ortalarından itibaren gündeme geleceği” söylendi.
Alman otomobil dergisi ‘Automobilwoche’ de daha önce verdiği haberde kararın şubat ayı öncesinde beklenmediğini bildirmişti. Ancak şirketin fabrikasının ekim ayında açıklanması bekleniyordu. Ancak şirket, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik 9 Ekim’de başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’nın Alman siyaseti ve kamuoyunda yarattığı tartışmalar nedeniyle kararını ertelediğini açıklamıştı.

ELEKTRİKLİ UÇAKLA İLK TİCATİ UÇUŞ

Deniz uçağı şirketi Harbour Air ve Avustralya merkezli elektrikli uçak firması magniX işbirliğiyle üretilen elektrikli uçakla ilk ticari uçuş başarıyla gerçekleştirildi. Uçuş, geleneksel pervaneli ve içten yanmalı motora sahip DHC-2 Beaver modeli bir uçağın modifiye edilerek 750 beygir güç (560 kW) üretebilen bir elektrik motoruyla kullanılmasıyla gerçekleşti. Geliştirilen söz konusu elektrikli motor, Paris Air Show’da sergilenmiş ve ilgi çekmişti.

Fraser nehrinden havalanan uçak, başarıyla gerçekleştirdiği uçuşun ardından suya iniş gerçekleştirdi ve elektrikli hava ulaşımının geleceğiyle ilgili umutları da artırdı.
İlk uçuşun pilotu Harbour Air’in kurucusu ve CEO’su Greg McDougall idi. McDougall’a göre bu adım deniz uçağı sektörünü kökten değiştirecek. Uzun vadede havacılıkta da önemli değişiklikler yaratacak.

donusume-60-milyar-avro-harcayacak-661448-1.

AR-GE'NİN YÜZDE 75'İ EMİSYONLARI AZALTMAK İÇİN

Petrol şirketi Petronas, Ar-Ge yatırımlarını iki kat artırmayı ve yatırımların yüzde 75’ini karbondioksit emisyonlarını azaltmaya katkıda bulunan projeleri geliştiren araştırma ve teknoloji çalışmalarına harcamayı taahhüt etti.

Şirketin İtalya’nın Torino kentinde bulunan Ar-Ge Merkezi’nde düzenlenen ‘Elektrikli Araç Sıvıları Sempozyumu’nda, elektrikli araç teknolojisi trendleri ve elektrikli araçların madeni yağ pazarına olan etkileri, elektrikli araçlarda kullanılan sıvıların e-şanzıman ve batarya teknolojilerinin gelişimindeki rolü konuları yer aldı.

Etkinlikte konuşan Electric Vehicle Outlook Kurucusu ve CEO’su Roger Atkins sektöre ilişkin değerlendirmesinde: “Elektrikli araçların küresel mobilite ekosistemine hızlı bir şekilde entegre edilmesi için OEM’ler, akademisyenler ve dünyanın en zeki mühendislik ekipleri arasında daha önce benzeri görülmemiş bir işbirliği yürütülmeli. İklim değişikliğinin zorlukları ve hava kalitesinin iyileştirmesi ancak gezegenimizin ulaşım araçlarının verimliliğinin en üst seviyeye çıkartılmasıyla sağlanabilir” açıklamasını yaptı.

Torino kentinde düzenlenen sempozyumda sektörün elektrikli sürüş üniteleri ve bataryalara yoğunlaşan elektrikli araç teknolojileri ve sıvıları alanındaki, ilk küresel araştırmayla ilgili bulgular da paylaşıldı.

Petrol şirketi Petronas, sürdürülebilir gelecek ve çevre koruma çalışmaları kapsamında 2012’de ‘Petronas Karbon Taahhütleri’ni devreye almış ve 2017 yılına kadar karbon ayak izini yüzde 13 oranında azalttığını açıklamıştı.

donusume-60-milyar-avro-harcayacak-661449-1.

HYUNDAİ MOBİLİTEYE ODAKLANIYOR

HYUNDAİ’nin başkanı ve CEO’su Wonhee Lee, şirketin orta ve uzun vadeli kapsamlı stratejik planını; hissedarlar, yatırımcılar ve diğer paydaşların izlediği ‘CEO Yatırımcı Günü’ forumunda sundu. Şirket, gelecekteki mobilite endüstrisinde lider olmak ve konumunu korumak için cesur bir yol haritası açıkladı. Strateji 2025 adlı yeni yol haritasına göre, şirket akıllı mobilite alanında ürün ve hizmetlere odaklanacak. Şirketin odaklanacağı ürünler, otomobilden robotik ürünlere uzanan geniş bir gamda yer alacak. Şirket tüm hizmet ve içerikleri kişiselleştirilerek entegre bir platform aracılığıyla sunacak. Şirket yılda 670.000 elektrikli araç satarak elektrifikasyondaki liderliği sürdürmeyi ve 2025’e kadar dünyanın ilk 3 elektrikli ve yakıt hücreli araç üreticilerinden biri olmayı hedefliyor.

donusume-60-milyar-avro-harcayacak-661450-1.

YÖNETİM BİNALARINA 'YENİLENEBİLİR ENERJİ'

TOYOTA, açık alanlarıyla birlikte 17.639 metrekare olan Kartal’daki Genel Müdürlük yerleşkesi ve Orhanlı’da bulunan 16.150 metrekarelik Yedek Parça ve Eğitim Merkezi’nde uluslararası I-REC (Go0) sertifikalı yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımına geçti. Şirket, enerjisini EnerjiSA üzerinden temin edecek. Türkiye’de az sayıda firmanın sahip olduğu sertifika, şirketin 2050 vizyonu için önem taşıyor. Toyota, farklı sektörlerin kullanması için hidrojen yakıt hücresiyle enerji kazanımı sağlayan teknolojiler geliştirme çalışmalarını da sürdürüyor. Avrupa ve Amerika’da yenilenebilir enerji yatırımlarını ve tüketimini yaygınlaştırmak amacıyla yoğun kullanılan ‘Yenilenebilir Enerji Sertifikaları’, üretilen her birim elektriğin, kaynağından başlayarak takip edilmesini ve nihai tüketiciye kadar izlenebilmesini sağlamayı ve güvenilir bir piyasa oluşturulmasını hedefliyor.

donusume-60-milyar-avro-harcayacak-661451-1.

PEUGEOT İLE REBELLİON BİRLEŞTİ

Peugeot ve Rebellion, FIA Dünya Endurance Şampiyonası ve Le Mans 24 Saat yarışlarında, 2022’den itibaren deneyimlerini ve sahip oldukları teknolojileri birleştirerek hibrit güç ve aktarma organlarını kullanarak Hypercar sınıfında birlikte mücadele edecek. Gelecek ay Peugeot Sport ve Rebellion Racing güçlerini birleştirerek yeni bir teknik ekip oluşturacaklar. Peugeot Automobiles CEO’su Jean-Philippe Imparato işbirliği ile ilgili olarak; “Peugeot hem benzinli hem de dizel motor seçenekleriyle zorlu Endurance yarışlarında önemli başarılara imza attı. Bugün elektrikli hibrit teknolojisine dayanan yeni bir maceraya odaklanıyoruz. Motorsporlarında yaşanacak olan güç ve aktarma organları alanındaki değişim beraberinde Peugeot Sport Engineered imzasını taşıyan yeni modelleri getirecek” açıklaması yaptı.

donusume-60-milyar-avro-harcayacak-661452-1.

STELVİO QUADRİFOGLİO'YA 'YILIN SPOR OTOMOBİLİ' ÖDÜLÜ

Alfa Romeo’nun dinamik SUV modeli Stelvio Quadrifoglio, Almanya’da yayımlanan Auto Bild Sportscars dergisinin okuyucuları tarafından ‘2019 Yılının Spor Otomobili’ seçildi. 10 farklı sınıftan toplam 110 aday otomobilin yer aldığı seçimlerde, 510 HP gücündeki Stelvio Quadrifoglio SUV/İthal kategorisinde yılın spor otomobili olarak birincilik ödülünü aldı. Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio’da, 2,9 litre hacimli V6 silindirli Bi-turbo benzinli motor yer alıyor. Motorun üretmiş olduğu güç, dört tekerlekten çekiş sistemi kayıpsız ve güvenli olarak yola aktarılıyor. Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio, 0’dan 100 km/s hıza 3.8 saniyede ulaşarak 283 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor.

donusume-60-milyar-avro-harcayacak-661453-1.