Dönüşümlü çalışma genelgesi tüm kamuda uygulansın

EMEK SERVİSİ

Kamu işyerlerinde Covid-19 salgını nedeniyle 26 Ağustos’ta yayımlanan ‘dönüşümlü/esnek çalışma’ genelgesinin uygulanması konusunda adaletsizlikler yaşanıyor.

Bazı kamu kurumlarında dönüşümlü çalışma düzenine geçilirken, bazılarında virüse yakalanma riski fazla olmasına karşın çalışanlar her gün işyerine gelmeye zorlanıyor.

Bu adaletsizliklerin yaşandığı illerden biri de Antalya. KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şubesi’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı genelgesinin yayımlanmasının ardından İŞKUR, TÜİK ve Milli Eğitim’de dönüşümlü çalışma başlarken, riskin yüksek olduğu il ve ilçe nüfus müdürlükleri, valilik birimleri, vergi daireleri ve defterdarlık birimlerinde dönüşümlü çalışmaya geçilmedi. Genelgeden tam 9 gün sonra (7 Eylül) bir Valilik kararı yayımlandı; ama bu karar, dönüşüm kapsamını yüzde 30 oranıyla sınırladı. Birçok çalışan karar kapsamı dışında bırakıldı. Üstelik nüfus müdürlüklerinde uygulama hâlâ başlamış değil, bazı kurumlarda ise dönüşümlü çalışma ‘haftada 1 gün’, ‘ayda 1 hafta’ şeklinde uygulanıyor.

Sendikadan yapılan açıklamada, Antalya’da vakaların ve ölümlerin her geçen gün arttığına dikkat çekilerek, “Örgütlü olduğumuz birçok kurumda onlarca kamu emekçisi hastalıkla boğuşuyor. Genelge ve Valilik kararının kamu emekçilerini koruyarak uygulanmaması, önerilerimizin dikkate alınmaması, keyfi uygulamalarda ısrar edilmesi, binlerce kamu emekçisinin sağlığının hiçe sayılması demektir. Tüm kamu kurumlarında gerçek anlamda koruyucu, yayılımı azaltacak şekilde dönüşümlü çalışma uygulamasına derhal geçilmelidir” dendi.