Dönüşümün nedeni ‘mahcup olmamak’
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda TOKİ'nin denetimi yapıldı. Kurumun milyonlarca TL’lik reklam bütçesi ve hatalı projelerinin gündeme geldiği toplantıda, milletvekillerinin sorularını yanıtlayan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, değeri 1 milyar TL’yi aşan ve memleketi Trabzon Of’ta inşa edilen projeyi, görev süresi tamamlandığında hemşerilerine mahcup olmamak için yaptırdığını ifade etti. Bulut, projelerindeki hasarların “kamera ile büyütüldüğünü" söyledi.

YIKIK DÖKÜK GÖRÜNÜYOR

Bulut, CHP Milletvekili Atilla Sertel’in, inşa edilen yapılardaki arızaların nedenleri hakkındaki soruya, “Şimdi, siz bir eksik görüyorsunuz ya, onu öyle bir ‘zoom’luyorlar ki, siz o fotoğrafa baktığınız zaman her tarafı yıkık dökük olarak görünüyor” yanıtını verdi.

HEMŞEHRİLERİNE MAHÇUP OLMAMAK İÇİN

Trabzon’un Of ilçesinde süren, toplam değeri 1 milyar TL’yi geride bırakan kentsel dönüşüm projesi hakkında konuşan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, projeyi, kendisi de Of’lu olduğu ve görevi sona erdikten sonra hemşerilerine mahcup olmamak için hayata geçirdiğini anlattı. Bulut, konuyla ilgili komisyonda yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Benim orada Of ’un kentsel dönüşümünü yapmamda tek amaç var. İnsanlarla gittim, konuştum, ikna ettim. Dedim ki, Ben buraya sizin karşınıza niye geliyorum? Ben TOKİ Başkanlığını bıraktıktan sonra vatandaş olarak buraya geldiğim zaman bana sitem etmeyin diye. TOKİ Başkanıydın, işte Çaykara'ya yaptın, Rize'ye yaptın, oraya yaptın, İzmir'e yaptın, İstanbul'a yaptın, neden Of 'a bir şey yapmadın? diye sormayın diye bu projeyi fırsat varken yapalım, değerlendirelim.”

‘BİLMİYORDUK’ İTİRAFI

Toplantıda, TOKİ’nin plansız yapılar nedeniyle ortaya çıkan zararlarına yönelik Sayıştay tespiti de gündeme geldi. Tespite göre, 2011’de, Van’da bir köy karakolu yapılmak istendi. Projeye başlayan firma, 2013’te işi yarım bıraktı. Daha sonra başka bir firma tarafından alanın uygun olduğu iddia edilerek, jandarma karakolu inşa edildi. 2019 yılında ise alanın depreme ve heyelana açık olduğu tespit edilerek karakolun boşaltılmasına karar verildi. Bu tespitin ardından söz alan TOKİ Başkanı Bulut, karakol inşa edilen bölgedeki sorunları bilmediklerini itiraf etti.

YENİ EVLER KAR ALTINDA KALIYOR

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ise hatalı yükseklikte inşa edilen köy evlerini gündeme getirdi. Seçim bölgesinde çok sayıda yeni köy evinin kullanılamaz hale geldiğini anlatan Erol, şunları söyledi:

“Köy konutlarının her bölgede aynı projeyle yapılması doğru değil. Elazığ'ın merkez köyleri var, oradaki iklim koşulları çok daha farklı, tek katlı evler var ama rakımı çok yüksek köyler var. Orada da işte yaklaşık kışın kar yağdığında 2,5 -3 metre kar yağıyor, konutların yüksekliği 2,45 civarında. Yüksek yerlerde kar yağdığı zaman bu konutlar karın altında kalıyor.”