Dördüncü pik dalgası büyüyor

YAKUP DURMUŞ

Yaz ayında kısıtlamaların kalkmasının ardından koronavirüs vakaları da patladı. Vaka ve ölüm sayılarının her geçen gün arttığı illerden biri de Adana.

Adana Tabibler Odası Başkanı Uzman Doktor Selahattin Menteş, artan vakalara ve alınması gereken önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Adana’da Covid hasta sayısının zirve yaptığına dikkat çeken Dr. Menteş, “100 binde 320’lere varan hasta var. Resmi rakamlara göre şu an için acillere çok fazla başvuru var. Covid-19 başladığından beri en fazla başvurular bu dönemde oluyor” dedi.

Aşılama sayılarının düştüğünü belirten Dr. Menteş, “Toplumun tamamını aşılayamazsak bundan kurtulmamız imkansız. Bir de mutlaka kurallara dikkat edeceğiz. Maske mesafe, hijyen kurallarına uyacağız. Kalabalıklardan uzak duracağız. Kış ayları geldi. Okullarımız açıldı kış ayları zaten normalde grip mevsimidir çok daha insanların havalar soğuk olduğu için içiçe geçtiği kalabalıkların girdiği ortamlardır ve hastalığın yayılacağı zaten belliydi” ifadelerini kullandı.

Covid-19 hastalarından dolayı, sağlık hizmetinin aksadığını belirten Dr. Menteş, “Onkoloji ve acil vakalar haricinde artık ameliyatı bıraktık. Bu nedenle biz bu virüsü diğer hastalıkları tedavi edemeyeceğiz. Sağlık sistemi zaten tıkanmış durumda. Bir an önce önlemlere yeniden geri dönmeliyiz” diye konuştu.

Dördüncü pikin sürdüğünü ifade eden Menteş şöyle devam etti: “Afrika bölgesinde omicron denen yeni bir varyant çıktı. Şuan için Türkiye de bunu tespit edecek durumumuz yok. Türkiye’de görülmediğini de düşünüyoruz. Türkiye’de delta varyantı hakim ve 2 Ağustos’tan bu yana dördüncü pik sürüyor bu kadar uzun süren bir pik daha görülmemiş.”