Yıldırım ile Kılıçdaroğlu dün sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. 4 ay önceki görüşmenin ‘iade-i ziyareti’ olduğu belirtilen buluşmanın, Yıldırım’ın İstanbul adaylığı ve protokol sırasına dair tartışmaların olduğu bir döneme denk gelmesi dikkat çekti

Dört ay sonra ‘iade-i ziyaret’ mi?

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması beklenen Meclis Başkanı Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Meclis’te sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye dair farklı bir açıklama yapılsa da Yıldırım’ın İstanbul adaylığının farklı formüllerle tartışıldığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu dün Meclis’teki makamında ziyaret etti. Yaklaşık 45 dakika süren görüşme sonrası iki isim kısa birer açıklama yaptı.

Yıldırım, “Sayın Genel Başkan’a nezaket ziyaretinde bulundum. Meclis Başkanı olarak seçildikten sonra kendisi arkadaşlarıyla bizi ziyaret etmişti” dedi. Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığına ilişkin soruya yanıt vermedi.

Kılıçdaroğlu ise ”Sayın Başkan nezaket ziyaretinde bulundu kendisine yürekten teşekkür ederim. Aynı zamanda parlamentodaki çalışmalar konusunda da bilgilendirdi” diye konuştu.

4 AY SONRA MI?
Görüşme talebinin Binali Yıldırım’dan geldiği öğrenilirken CHP kaynakları da bunun iade-i ziyaret olduğunu öne sürdü. Görüşmenin içeriğine ilişkin açıklama yapılmadı.

Ancak Kılıçdaroğlu’nun, Meclis Başkanı seçildikten sonra Yıldırım’a yaptığı ziyaret 4 ay önce, 25 Temmuz’daydı. Zamanlaması bakımından 4 ay sonra bir iade-i ziyaret yapılması dikkat çekiyor.

PROTOKOL FORMÜLÜ
Yıldırım’ın, belediye başkanı seçilmesi halinde protokol sırasını kaybetmek istemediği, bu nedenle özel bir düzenleme yapılabileceği belirtiliyor.

Söz konusu iddiaya göre, Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığına adaylığı devlette protokol ayarı yapılması kaydı ile kabul ettiği öne sürülmüştü. Geçen günlerde TBMM’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir görüşme yapan Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olması halinde devlet protokolünde valinin gerisine düşmeyeceği formül ise aynı zamanda Cumhurbaşkanı yardımcısı olması olarak belirlendiği iddia edilmişti.

***

6 saatlik görüşme
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal ile Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde önceki gün bir araya geldi. Yıldırım ile Uysal’ın görüşmesinin 6 saat sürdüğü belirtildi. Görüşmeye ilişlin herhangi bir açıklama yapılmadı.Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, geçen salı günü grup toplantısında 40 ilin belediye başkan adaylarını açıklamıştı. Açıklanan şehirler arasında Ankara ve İzmir de yer alırken merakla beklenen İstanbul yer almamıştı.