Dört bir yanda mücadele var

Aycan KARADAĞ

Ülkenin dört bir yanında protesto ve isyan hareketleri yaşanıyor. Her sektörden işçiler haklarına yönelik gasplara karşı sokaklarda ses çıkarıyor. Doğa ve yaşam savunucuları da rant uğruna yaşam alanlarının yok edilmemesi için mücadele ediyor. İstanbul’da 1 Temmuz’dan itibaren süresiz eylem kararı alan 101 Neo Trend Tekstil işçileri eylemlerine aralıksız devam ediyor. İşçiler adına açıklama yapan Bilal Doğan, “Açlığa mahkûm edilmiş onlarca arkadaşımız bugün burada. Biz bu mücadeleyi zaferle sonuçlandırana kadar bütün mağazaların önünde oturmaya eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Kazanan işçiler olacak

İstanbul Edirnekapı’da, iflas ettiği gerekçesiyle 2 bin 200 işçiyi kapının önüne koyan ve tazminat ödemelerini yapmayan Uzel Makine işçileri 493 gündür fabrika önündeki çadırda direnişini sürdürüyor. Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, “Tüm işçiler tazminatlarını alacak” ifadelerini kullandı. Aydın’ın Germencik’in Dağyeni köyünün yaylasında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü(MTA) tarafından yurttaşların izni olmadan maden sondaj çalışmasına başlandı. Bölge halkı, faaliyete engel olmak için nöbete başlama kararı aldı. Köylülerden Muammer Salık, “Bizim tek istediğimiz doğamızı korumak istiyoruz. Köyümüz madenden daha değerli” diye konuştu.

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Caferbey köyünde MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmak istenen katı atık transfer tesisine karşı direniş çadırı kuran köylüler 40 gündür mücadelesini sürdürüyor. Köylülerden Savaş Işık, “Çadır direnişimiz her gün yağmur çamur demeden devam ediyor. Çadıra gelen halkımız ile her gün durum değerlendirmesi yapıyoruz. Aynı zamanda hukuksal mücadelemiz de devam ediyor” dedi.

Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şubesi üyelerinin, Bakırköy Belediyesindeki toplu iş sözleşmesinde zam yapılmaması gerekçesiyle başlattığı grev de 79. gününde devam ediyor.