Dört duvar arasında Bir Gülüşün Ateşiyle

Kültür Sanat Servisi

Siyasi tutuklu Mehmet Zeki Doğan’ın ‘Bir Gülüşün Ateşiyle’ kitabı El Yayınları’ndan çıktı. Siyasi faaliyetleri nedeniyle uzun yıllardır tutuklu bulunan Doğan, kitapta kendisinin de içinde yer aldığı tutuklulara yönelik 19 Aralık Cezaevleri Katliamı’nı ve ölüm orucu sürecini anlatıyor.

İlk kitabı olan “F’li Zamanda İnsan”da F Tipi hapishanelerdeki tecridi ve mücadeleyi konu alan Doğan, “Bir Gülüşün Ateşiyle” kitabında ise “Hayata Dönüş” adı verilen cezaevleri katliamını farklı bir kurgu ve anlatımla ele alıyor. Katliam sırasında kendisi de Ümraniye Cezaevi’nde bulunan ve saldırıları bizzat yaşayan Mehmet Zeki Doğan dört günlük direnişi içeriden dillendiriyor.

BİR NEHİR YATAĞI ARIYORUZ

Doğan bir pasajında o günleri şöyle anlatır; “Duvarda bir delik… Genişletmek için çaba harcıyoruz. Elden ele bir demir çubuk dolaşıyor. Herkes birkaç darbe vuruyor duvara. Nefes nefese, ter içinde devam eden bir çaba… Demirin sertliğinden avuçlarımız patlıyor. Duvardan kalkan her toz taneciğinden bir umut zerreciği havalanıp delikten firar ediyor. Durmuyoruz; boğulmaktan, yanmaktan, kurşunlardan bahtımıza düşeni almış olmanın öfkesiyle oyuğu genişleterek bir çıkış, bir kaçış alanı yaratmak ve mücadeleyi sürdürebileceğimiz bir kanal oluşturmak istiyoruz. Umudun gölgelere hapsedildiği bu daracık koğuştan akıp yaşama karışabileceği bir nehir yatağı arıyoruz.” 1979 doğumlu olan Doğan, 90’lı yıllarda sosyalist mücadeleyle tanışır. 1998’de tutuklanan Doğan, hapishane yıllarında “Hayata Dönüş” adı verilen cezaevleri katliamına, ölüm oruçlarına, açlık grevlerine F Tipi tecride tanık olur. Halen Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.