Dört taraf medrese

Mustafa KÖMÜŞ

Tarikatlar ve cemaatlerin en çok odaklandıkları alan eğitim. Özellikle İsmailağa Cemaati’ne yakın birçok vakıf Kuran kursu adı altında açılan medreselerde yüzlerce çocuğu etkisi altına almış durumda. Bu vakıflar eğitim faaliyeti adı altında topladıkları bağışlarla da gelirlerini katlıyor.

Bu vakıflardan biri Hizmet Gönüllüleri Vakfı. Vakfın İstanbul, Sakarya ve Kocaeli’nde birçok medresesi bulunuyor. Vakfın sitesinin ‘Hakkımızda’ kısmında şu ifadeler yer alıyor: “Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı olarak ilme her şeyden çok önem veren mürşidimiz Mahmud Efendi Hazretlerimizin (Kuddîse Sirruhû) usûlü üzere eğitim vermekte ve mevcut medreselerimizin kalitesini yükseltme gayretindeyiz.”

OKULA GİDİLMİYOR

Vakfın soru-cevap kısmında ise şu bilgilere yer veriliyor: Aileler 12 yaş ve üzeri çocuklarını kayıt yaptırabilirler. Okula gidemiyor. Resmi günlerde izin verilmiyor, dini günlerde izin veriliyor. Eğitim 1 yıl hazırlık 2 yıl hafızlık ve 5 yıl Arapça olmak üzere toplam 8 yıl sürüyor. Ayrıca aynı kısımda medreselerin resmi olarak var olduğu iddia ediliyor.

4 YAŞINDA BAŞLIYOR

Vakıflardan bir diğeri ise Fatih Medreseleri Vakfı. İstanbul’da faaliyet gösteren vakfın sitesinde şu bilgiler veriliyor: “Fatih Medreseleri; 4 yaş 4 ay 4 günlük iken başlayıp, son nefese kadar devam eden, Kur’an-ı Kerim ve Dini ilimleri kabiliyetine göre öğreten ve yaşatan bir eğitim kuruluşudur. Fatih Medreseleri Vakfı olarak düzenlediğimiz İslami Eğitim faaliyetleri, yıl içerisinde düzenli bir şekilde devam etmekteyiz. Hafız olmak isteyen veya İslam dinimizin öğretilerini ve buyruklarını öğrenmek isteyen çocuklarımıza desteklerimizi sağlamaktayız. İslami eğitim veren hocalarımız, alanında uzman hafız hocalarımızdan oluşmaktadır. Dinine bağlı, hayırlı ve ahlaklı gençler yetiştirebilmek için İslami Eğitim faaliyetlerine oldukça önem vermekteyiz. İslami eğitim faaliyetlerimizi, çocuklarımızın okul ve ders takvimlerine göre özel olarak düzenlemekteyiz. Böylelikle çocuklar, okul derslerinden de geride kalmamaktadır. Kur’an-ı Kerim sureleri ve ayetleri, Arapça dersleri, tefsir ve hadis dersleri gibi birçok farklı alanda İslami eğitim verilmektedir.”

Yine İsmailağa’ya bağlı olan İlim Işığı Medreselerinde sadece kız çocukları bulunuyor. Medresenin verdiği bilgilere göre 8 yaşından itibaren kız çocukları ‘kurslara’ katılabiliyor. Medresenim işleyişine ilişkin ise şunlar deniliyor: “8 yaş üzeri kızlarımıza hafızlık - Arapça - Kuran - İslami ilimler - temel dini bilgiler eğitimleriniz ücretsiz olarak vermekteyiz.”

Erenler Vakfı’nın da İstanbul’un birçok noktasında medresesi bulunuyor. Erenler Vakfı’nın sitesinde ise şunlar belirtiliyor: “Beş yıllık medrese müfredatını medreselerimizde bitiren ya da farklı kurumlarda bu seviyeye kadar okumuş talebe kardeşlerimizin özel ilmi disiplinlerde daha yetkin bir hale gelmesi için yaptığımız çalışmalardır. Batılı eğitim sisteminin en iyi taklitçisi ve takipçisi olmakla yarışıp övünürken taliplerine verdikleri unvanlarla (doktorluk, doçentlik vb.) onları bir seraba meftun etmektedirler. Bu anlayışın, İslam düşmanlarının sepetini doldurmak olduğunu fark edemediğimiz gibi, arabı ve acemiyle kendi mukaddesatımıza, değerlerimize, geçmişimize, kitabımıza, üstadımıza, mabedimize ve mabudumuza karşı saygıyı da yitirmiş olduk. Acı bir gerçektir ki; hürmet etmediğimiz değerlerimize başkalarının saygı göstermesini bekleme hakkımız yoktur.”

***

ERGEN DEĞİLSE VELİ EVLENDİRİR

Hizmet Gönüllüleri Vakfının sitesinde ayrıca fetva bölümü de bulunuyor. Fetva bölümünde nikâhla ilgili şunlar deniliyor: “Evlilik akdini yapanların ergen olmaları uygun olan ise de evlilik akdinin yapılabilmesi ve sıhhati için evlenen kişilerin âkıl baliğ olmaları şart değildir. Ergen olmayan küçüklerin yerine onları evlendirme görevini veliler yapabilmektedir. Mezhepler arasında bir takım farklılıklar olsa da genel de baba, dede, vasî, hakim ya da asabelerden birinin velâyet sebebiyle küçükleri evlendirebileceği kabul edilmektedir.”