Aşırı sıcak hava dalgasının etkili olduğu Fransa, İspanya, Fas ve Portekiz'de orman yangınları meydana geldi. Yangınlar sebebiyle binlerce kişi tahliye edilirken bazı bölgelerde yangın riskinin devam ettiği duyuruldu.

Dört ülkede orman yangını: Binlerce kişi tahliye edildi

Avrupa'nın güneyi ve Kuzey Afrika'da orman yangınları devam ediyor.

Fransa, İspanya, Fas ve Portekiz'de günlerdir devam eden orman yangınları nedeniyle binlerce kişinin tahliye edildiği belirtiliyor.

Duvar'ın The Guardian'dan yaptığı aktarıma göre, dört ülkedeki yangınların büyümesinde aşırı sıcak hava dalgasının etkili olduğu, on binlerce hektarlık ormanların küle döndüğü bildirildi.

AŞIRI SICAK HAVA DALGASI ETKİLİ

Portekiz'de olağanüstü hal ilan edilirken yaklaşık 800 kişi evlerinden tahliye edildi. Yangınlarda bir kişi hayatını kaybederken en az 135 kişi yaralandı. Portekiz Deniz ve Atmosfer Enstitüsü (IPMA), 13 bölgede hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olduğunu duyurdu. IPMA meteorologu Patricia Gomes, Portekiz basınına verdiği demeçte, "Bu çok normal bir durum değil ve her açıdan ciddi" dedi.

Fransa'nın güneybatısında devam eden orman yangınları nedeniyle binlerce kişinin tahliye edildiği duyuruldu. Bordeaux'nun güneyindeki Landiras kasabası süren yangında en az 4 bin 200 hektarlık ormanlık alanın yandığı belirtildi.

Fas'ta ise Larache ve Ouezzane bölgelerinde en az 1000 hektar ormanın yandığı, hava sıcaklığının ise 45C üzerinde seyrettiği belirtildi.

İSPANYA'DAKİ YANGINDA 2 BİN 300 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

İspanya’nın güneyindeki Endülüs bölgesinde yer alan Mijas şehrindeki dağlık alanda bugün yerel saatle 12.30 sıralarında başlayan bir orman yangını tespit edildi. Yangında alevler hızlıca yayılırken bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi gönderildi. Endülüs Bölgesi Kurtarma ve Acil Durum Grubu’ndan (GREA) edinilen bilgiye göre, alevler şimdiye kadar 800 hektardan fazla bir alana yayıldı. Görgü tanıkları yangın sebebiyle çıkan duman ve alevlerin kilometrelerce uzaktan bile fark edildiğini söyledi.

Fotoğraf: AA-İspanyaFotoğraf: AA-İspanya

İHA'nın aktardığına göre, yetkililer şiddetli rüzgar ve ormanın sık ağaçlardan oluşması gibi sebeplerden dolayı yangının hızla yayıldığını belirtirken, alevlerin bölgedeki yaşam alanlarını tehdit ettiğini açıkladı.

Mijas şehri civarındaki Alhuarin el Grande ve Alhuarin el Torre kasabalarında yaşayan 2 bin 300 kişi güvenlik sebebiyle evlerinden tahliye edilirken, çevrede yaşayan diğer vatandaşlar dumandan olumsuz etkilenmemek adına pencere ve kapılarını kapalı tutma konusunda uyarıldı. Yangında alevlerin bölgede bulunan A-404 otoyoluna ulaşması sebebiyle yolun 9 kilometrelik bir bölümünün çift yönlü olarak trafiğe kapatıldığı öğrenildi.

Endülüs Bölgesi Orman Yangınlarıyla Mücadele Servisi (INFOCA) tarafından yapılan açıklamaya göre yangında alevlerle mücadele devam ediyor. Yangına müdahale için bölgede 120 itfaiyeci ve 5 itfaiye aracı görev alırken, 8 uçak ve 7 helikopter ise söndürme çalışmalarına havadan destek veriyor.