İdlib’de düğüm çözülemezken taraflardan karşılıklı hamleler geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’le en geç 5 Mart’ta yüz yüze görüşeceklerini belirtti. Kremlin ise aynı tarihte planlanan dörtlü zirvenin Rusya gündeminde olmadığını vurguladı

Dörtlü zirve sallantıda

POLİTİKA SERVİSİ

Suriye ordusu ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) karşı karşıya geldiği ve Ankara-Moskova ilişkilerini kopma noktasına getiren İdlib düğümü çözülemiyor. Bölgede stratejik öneme sahip Serakib’e açılan Neyrab köyü, cihatcıların kontrolüne geçti. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden yapılan açıklamaya göre ise dokuz Suriye askeri TSK topçu ateşi sonucu hayatını kaybederken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İdlib’deki cihadcılarla ateşkes yapmanın onlara ayrıcalık tanımak ve onları desteklemek anlamına geleceğini belirtti.

Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus heyetinin bugün Ankara’ya geleceğini, 5 Mart’ta yapılması planlanan Dörtlü Zirve konusunda ise taraflar arasında mutabakatın sağlanamadığını açıkladı. Erdoğan, “En kötü ihtimalle 5 Mart’ta Sayın Putin’le yüz yüze görüşeceğiz” derken, Kremlin’den yapılan açıklamada Fransa, Almanya ve Türkiye ile dörtlü bir zirvenin Rusya’nın gündeminde olmadığı bildirildi.

Rusya, rejime destek veriyor

Azerbaycan ziyareti öncesinde açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Türkiye ile Rusya arasında gerek İdlib’de, gerek Libya’da yaşanan bir süreç var. Bu konuda gerek Putin’le üst düzey görüşüyorum” dedi. “Rusya, rejim güçlerine en üst düzeyde destek veriyor” diyen Erdoğan, “Rusya her ne kadar inkar etse de bu tespit bizde var. 911 kilometre sınırımız varken biz bu mücadelenin içerisinde olmayacağız, onlar mı olacak? Şu anda bir milyonu aşan, iki, hatta üç milyona varan, bizim sınırlarımıza doğru bir yüklenme varsa buna eli bağlı mı duracağız?” ifadelerini kullandı.

Radikal grupların önü kesilmeli

İsviçre’deki BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi’nin 43. oturumunda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Uluslararası toplum ve BM İnsan Hakları Konseyi, başlarını kaldıran aşırılık yanlılarının önünü kesmelidir. Şu anda bazı meslektaşlarımız, bilerek ya da bilmeyerek, radikal ve terörist grupların vahşetlerini haklı gösterme arzusu içinde. İdlib’deki duruma ilişkin görüşmelerde yaşandığı gibi, haydutlarla ateşkes anlaşması yapma olasılığına ilişkin çağrıları açıklamak zor. Bu tür eylemler, insan haklarını savunma amacını göstermez, aksine teröristlere ayrıcalık tanınması ve onların faaliyetlerinin desteklenmesi anlamına gelir" dedi.

Rusya’nın BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Gennadiy Gatilov ise İdlib’de gerginliğin artmasının Suriye Anayasası Komitesi’nin çalışmalarına engel olmayacağını ifade etti.

ABD heyeti İzmir’de

ABD Kongresi’nden 5 kişilik bir heyetin İzmir’de bulunan NATO Karargahı’na ziyarette bulundukları ve İstanbul’da da TÜSİAD heyetiyle görüştükleri belirtildi. Ziyaret kapsamında ayrıca, ABD’li heyetin Türk resmi makamıyla herhangi bir resmi temasta bulunmadıkları öğrenildi.

Fox Tv’ye yüklendi

Erdoğan Fox TV muhabirinin “Libya’da birkaç şehidimiz var” açıklamasını hatırlatması üzerine Fox önce ciddi bir medya mensubu olsun. Bunu bir defa öğrenmeniz lazım, yalan haber üretmeyi bırakın. Beni muhalefet mi yargılayacak? Muhalefet önce kendisini yargılasın. Bizim Libya’da iki tane şehidimiz var”
diye konuştu.