Dış politikada ülkeyi çeşitli maceralara sürükleyen AKP, ‘dost ve müttefik’ ülkelere askeri yardım yapacağı kararnameyi imzaladı. Yardımların şimdiye dek gizli yapıldığını belirten Emekli Büyükelçi Özülker, “Bugün neden legalize etme ihtiyacı duydukları düşündürücü” dedi

‘Dost’ ülkelere askeri yardım içeren karar yayımlandı: Silah desteği meşrulaşıyor

MEHMET EMİN KURNAZ mehmeteminkurnaz@birgun.net

Yeni Osmanlıcı hayallerle ülkeyi maceradan maceraya sürükleyen AKP, bölgede dost ülke bırakmazken ‘dost ve müttefik’ ülkelere silah ve askeri yardım yapacağı kararnameyi imzaladı. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, "3212 sayılı Kanun kapsamında 2020 yılında anlaşma akdedilmeksizin dost veya müttefik devletlere ve bu devletlerde bulunan kamu veya özel nitelikteki kurum ve kuruluşlara mal veya hizmetin hibesi, mübadelesi veya yardım olarak verilmesinde uygulanacak parasal limit" 20 milyon lira olarak belirlendi.
Kararnamede 37 madde yer aldı

Karar kapsamında "Dost veya müttefik devletlere ve bu devletlerde bulunan kamu veya özel nitelikteki kurum ve kuruluşlara protokolle verilebilecek mal ve hizmetlerin" listesinde 37 madde yer aldı. Söz konusu listede anlaşma akdedilmeksizin protokolle verilebilecek mal ve hizmetler arasında, silah ve mühimmat, yiyecek ve içecek, askeri giyim kuşam ve kumaş da yer alıyor. Kararda ayrıca listede bulunan malzeme ve hizmetlerin hibe işlemlerinin Dışişleri Bakanlığının uygun görüşünün alınmasının ardından yapılacağı belirtildi.

Neden böyle bir ihtiyaç duyuldu?

Bugün Libya’nın yanı sıra Somali’den Nijerya’ya, Yemen’den Mali’ye birçok bölgede ihvancıları destekleyerek çatışmalara taraf olan Türkiye’nin, farklı yollardan bu ülkelere ‘yardım’ düzenlediği biliniyor. Yardımların bir kararname ile düzenlenmesi ise, bu ülkelere verilen örtük desteğin meşru hale getirilmesi amacına mı yönelik sorusunu akıllara getirdi. Konuya ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Emekli Diplomat Uluç Özülker, şimdiye dek gizliden yapılan yardımların bugün neden legalize edilme ihtiyacı duyulduğunu sorgulamak gerektiğini vurguladı.

Güvence vermek hedefleniyor

Kararı ilk okuduğunda aklına Libya’nın geldiğini belirten Özülker, 2013’ten itibaren Libya ile Türkiye’nin anlaşması olduğunu, bugün de yardımların devam ettiğini belirtti. Bu tip yardımların açıktan yapılmadığını aktaran Özülker, “El altından örtülü ödenekler yapılır. Tansu Çiller, Başbakan’ken o zaman da operasyonlar yapılıyordu. Bu konularla ilgili olarak örtülü ödenekler Turgut Özal ile birlikte kullanılmıştır” diye konuştu. Bugün niçin böyle açıktan bir hibe ihtiyacı olduğunu sorgulamak gerektiğini vurgulayan Özülker, “Tahmin ediyorum bazı şeyleri legalize etmek daha netlik kazandırmak babında ve aynı zamanda da verilen paralarla ilgili bir emniyet, güvence içinde olabilme çabasıyla yapılmıştır. Netice olarak zaten yapılıyor” ifadelerini kullandı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.